Hlavní obsah

Revoluce na půl cesty. Pro digitální občanku musíte na pobočku

Foto: Shutterstock.com

Banky začínají při zakládání účtů využívat bankovní identitu. Ilustrační foto.

Reklama

Jste digitální fanda, co si vše zařizuje online? Chodit do banky vám přijde zbytečné a „oldschoolové“? Smůla. Pokud se chcete místo občanky prokazovat bankovní identitou, rovnou si najděte, kde má vaše banka nejbližší pobočku.

Článek

Bankovní identita má být služba, se kterou člověk prokáže svou totožnost před úřady i soukromými firmami na dálku. Tedy aniž by se zvedl ze svého gauče.

Dá se předpokládat, že ji vítají především lidé, kteří chtějí maximum nutné administrativy provádět online. Třeba ti, kdo si i účet v bance založili online, aniž by kdy dorazili na pobočku svého finančního domu. Na některé z nich však čeká zádrhel.

Pokud si účet opravdu zřídili zcela online a jejich totožnost neověřil bankou pověřený kurýr, na pobočce se budou muset ukázat. Vyžaduje to stát prostřednictvím Ministerstva vnitra, které bankám uděluje k používání bankovní identity akreditaci.

Totožnost budoucích majitelů účtů zakládaných on-line banky dnes ověřují zpravidla tak, že klient na nově zřízený účet zašle jednu korunu ze svého účtu u jiné banky. Bankovní dům tak předpokládá, že totožnost člověka s tímto jménem ověřila už jiná banka. Státu to však nestačí.

„Toto ověření, kdy identifikace žadatele o zřízení bankovního účtu proběhla na základě poslání kopií osobních identifikačních dokladů a platby provedené z existujícího účtu vedeného na jméno žadatele, jenž žadatel dokládá například výpisem z účtu, nepovažujeme za dostatečně důvěryhodné pro účely vydání prostředku pro elektronickou identifikaci se značnou úrovní záruky (což je například bankovní identita, pozn. red.),“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Obličej na občance musí vypadat jako ten váš

V takových případech by stát podle Korbela požadoval určité „doověření“.

Klient by například musel při videohovoru ukázat občanku, aby mohl bankéř ověřit, že jeho obličej je stejný jako ten na dokladu.

„Nebo například ověření prostřednictvím datové zprávy odeslané z datové schránky žadatele,“ doplnil mluvčí Ministerstva vnitra.

Ještě existuje jedna možnost pro ty, kdo bankovního úředníka nebo kurýra vidět nechtějí nebo nemohou. Pokud jim to banka dovolí, mohou se při žádosti o aktivaci bankovní identity prokázat jiným prostředkem pro elektronickou identifikaci se stejnou nebo vyšší úrovní záruky.

„Je možné k prokázání totožnosti použít také vhodný prostředek pro elektronickou identifikaci, pokud se tak banka rozhodne a tento úmysl Ministerstvu vnitra sdělí,“ upřesnil mluvčí resortu.

Což je v tomto případě služba MojeID od firmy CZ.NIC, čipová karta od společnosti První certifikační autorita a samozřejmě elektronická občanka.

Možnost založit si účet online byla jednou z konkurenčních výhod, se kterou na trh před lety vstupovaly malé banky.

Dnes už to lze udělat v podstatě všude. Potřebujete k tomu dva doklady totožnosti, chytrý telefon s fotoaparátem nebo počítač s webkamerou a účet v jiné bance, odkud pošlete zmíněnou jednu korunu.

Několikaměsíční náskok v tomto ohledu před nedávnem získala Česká spořitelna. Ta totiž spustila možnost založit si účet online bez všeho zmíněného. Podmínkou je identifikace prostřednictvím bankovní identity vydané jinou bankou. Ovšem bankou, která bankovní identitu kromě veřejné správy umí využívat i v soukromém sektoru. To v tuto chvíli nabízí (kromě České spořitelny) ČSOB, Komerční banka a Moneta.

Zřízení účtu on-line za pomoci jinde vydané bankovní identity připravuje i ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank i jí koupená Equabank.

„Odpadne tak nutnost focení dokladů totožnosti, stejně jako zasílání ověřovací korunové platby,“ uvádí výhody mluvčí ČSOB Michaela Průchová.

Reklama

Doporučované