Hlavní obsah
Online

Od úterý se otevřou všechny přechody s Německem a Rakouskem

Tisková konference vládyVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo v neděli 65 potvrzených případů nemoci covid-19. Celkem je potvrzených případů nemoci 8957, zemřelých zůstává 315. Vyléčených je 6083, aktuálně se s nemocí potýká 2559 lidí.

- Nákaza se šíří na Karvinsku v Dole Darkov. Hygienici tam evidují celkem 239 nakažených, na výsledky dalších testů se čeká. Mezi nakaženými zaměstnanci těžební společnosti OKD na Karvinsku jsou i tři z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA.

- V Česku se od pondělí mohou konat hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob. Dnes také v zemi otevírají například restaurace a hotely a po dvouapůlměsíční pauze se do škol mohou vrátit žáci prvního stupně základních škol.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v neděli:

  • Ukončení karantény

    Vláda změnila ukončení karantény prostřednictvím negativního PCR testu.

  • Prymula se stane vládním zmocněncem pro výzkum ve zdravotnictví

    Vláda dnes jednomyslně schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou bude zastávat dosavadní náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že půjde o post vědeckovýzkumný, který se nebude krýt s kompetencemi ve zdravotnictví. Na ministerstvu Prymula skončí do konce týdne.

  • Firmy budou moci uplatnit ztrátu i zpětně, chce vláda

    Když vznikne společnosti ztráta, bude ji moc uplatnit zpětně. Vláda chce tuto změnu zakotvit v novele zákona o DPH.

    „Tato možnost pro firmy je běžná v mnoha zemích Evropské unie,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

  • Roušky už nemusí mít řidiči MHD

    Pokud řidiči nejsou v přímém kontaktu s cestujícími, nemusí si už podle rozhodnutí kabinetu nadále zakrývat nos a ústa rouškou.

  • Omezeně se v červnu otevřou i střední a speciální školy

    Do speciálních škol se budou moct vrátit děti se zdravotním postižením od 1. června. Kabinet dnes také odsouhlasil další původně plánovanou vlnu postupného a dobrovolného otevírání středních a základních škol. Praktické vyučování na středních školách a konzervatořích může začít 1. června, přičemž bude na školách, zda možnosti využijí. Žáci druhých stupňů základních škol budou moct na konzultace či třídní hodiny od 8. června. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné.

  • Kadeřnice se zbaví štítů

    Od úterka přestane platit povinnost pro kadeřníky a kadeřnice nosit kromě roušky i ochranný obličejový štít. Rozhodla o tom vláda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nicméně vyzval kadeřníky, aby si každé dvě hodiny měnili roušku, protože v této profesi jsou s klienty v blízkém kontaktu.

  • Babiš: Od středy bude možné na 48 hodin cestovat mezi ČR a SR

    Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. Na Twitteru to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

    „Teď jsem mluvil se slovenským premiérem Igorem Matovičem a dohodli jsme se, že od středy 27. 5. umožníme českým a slovenským občanům cestovat mezi našimi státy, pokud se vrátí zpět do 48 hodin. Bude to možné bez testů a bez karantény. Kontrolovat by to měli slovenští policisté,“ napsal premiér.

  • Do ZŠ dle MŠMT přišlo až 60 procent žáků 1. stupně

    Na první stupeň základních škol se dnes podle odhadů Ministerstva školství vrátilo až 60 procent mladších žáků. Přesný počet přihlášených k dobrovolné docházce do konce školního roku úřad nezná. Do škol se podle něj nevrátili všude ani všichni pedagogové. Dle informací úřadu školy nemají zásadní problémy se zajištěním svého provozu podle hygienických doporučení proti koronaviru. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Žádné větší problémy nezaznamenali ani zástupci školských spolků a Asociace ředitelů základních škol.

  • Pro lety v Schengenu se od úterý budou moci využít další letiště

    Pro lety v schengenském prostoru se budou moci od úterý nově využít i další letiště v České republice, a to v Brně-Tuřanech, Ostravě-Mošnově, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

  • Od úterý se otevřou všechny přechody s Německem a Rakouskem

    Od úterý budou kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem pouze namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody. Na dnešním zasedání schválila vláda návrh vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům.

  • Maláčová: Vláda schválila návrh na odpuštění odvodů menším firmám

    Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Návrh zákona schválila dnes vláda. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Předlohu musí ještě projednat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

  • DPH u ubytování a vstupenek klesne

    Vláda schválila snížení DPH z 15 na deset procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště, jízdného na vleky a vstupného do saun a dalších podobných zařízení.

  • Chytrá karanténa už patří pod Ministerstvo zdravotnictví

    Projekt takzvané chytré karantény ode dneška formálně náleží pod Ministerstvo zdravotnictví. Vláda dnes schválila začlenění projektu do struktury resortu a plán, jak ji dále rozvíjet, uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dosud chytrou karanténu vedl 90členný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády vedený náměstkem Romanem Prymulou.

  • Komentář Daniela Zemana

    Rouška. Pravděpodobně vyhraje soutěž o Slovo roku 2020. Nejdříve byla symbolem neschopnosti Babišovy vlády zajistit zdravotníkům a vůbec všem ostatním ochranné pomůcky. Následně se z ní stal symbol české improvizace a sounáležitosti, kdy se prakticky celá republika stala masovou manufakturou na výrobu roušek z šátků, triček a prostěradel. Více v komentáři Daniela Zemana.

  • V pondělí se do stacionářů vrátila zhruba polovina klientů

    Stacionáře pro zdravotně postižené dnes přivítaly zhruba polovinu z běžného počtu klientů. Další očekávají v následujících dnech. Ztráty kvůli uzavření odhadují ve statisících až jednotkách milionů korun, některé organizace protikoronavirová opatření citelně zasáhla. „V centru denních služeb jsou nyní tři lidé, celkem je jich nahlášených 13, tak se prostřídají,“ uvedla ředitelka pražské Společnosti Duha Eva Brožová. „Míváme 57 klientů, zatím tam ale například nemohou chodit lidé nad 50 let,“ řekla Brožová. Dotklo se to podle ní lidí z chráněného bydlení, kteří stacionář běžně využívají.

  • Fakultní nemocnice Plzeň se dnes vrátila do standardního provozu

    Většina pracovišť Fakultní nemocnice Plzeň (FN) se díky příznivé epidemiologické situaci v tomto týdnu vrací do režimu běžného před koronavirovou pandemií. Plánované operace v nemocnici, která měla několikatýdenní přestávku, teď dosahují 80 procent loňského stavu, odborné ambulance a diagnostická pracoviště pracují naplno, řekl dnes ČTK ředitel Václav Šimánek.

  • Koronavirus odsouvá stavbu první české soukromé dálnice

    Kvůli kolísání finančních trhů posunulo Ministerstvo dopravy až na srpen termín podání nabídek na D4. Zahraniční zájemci o PPP projekt za 25 miliard chtěli ještě delší odklad. Havlíčkův resort ho ale už nechce, roli hrají i volby. Více v článku Jiřího Pšeničky.

  • Vláda zrušila nákupní čas vyhrazený seniorům

    Od úterý přestanou platit vyhrazené nákupní hodiny pro seniory ve větších obchodech. Dosud byl čas 08:00-10:00 vyhrazený pro lidi starší 65 let. Rozhodla o tom vláda.

  • Zástupci škol nevidí smysl v omezeném otevření 2. stupně ZŠ či SŠ

    Zástupci školských asociací nevidí moc smysl v záměru ministra školství Roberta Plagy (ANO) umožnit znovuotevření druhého stupně základních škol či středních škol pro konzultace nebo třídnické hodiny žáků. Když by takto školy nemusely fungovat každý den, přizpůsobily by se tomu dle svých možností. Obnovení provozu pro všechny žáky by podle nich jinak za současných hygienických opatření mohlo být pro některé školy nerealizovatelné.

  • V Dole Darkov už je nakažených 239 lidí

    Počet nakažených koronavirem v návaznosti na Důl Darkov stoupl k dnešním 15:00 na 239 lidí. Seznam Zprávám to řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martínková. Konkrétně jde o 174 zaměstnanců, 61 rodinných příslušníků a 4 případy se objevily ve firmách, které pro Darkov pracovaly. Dnes v Darkově skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců, v nejrozsáhlejší akci v Česku se testuje 2450 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy