Hlavní obsah

Režisér Drábek si vyřizuje účty s Klausem i Okamurou. V Praze to není žádné hrdinství, přiznává

Výzva: David Drábek o české xenofobii, ženství a mužství i českých politicích.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Politici? Jsou to nebezpeční grázlové, říká ve Výzvě Seznamu divadelní režisér David Drábek. Jeho nová satira Kanibalky – soumrak samců si bere na paškál českou xenofobii, Tomio Okamuru, Václava Klause mladšího a další politiky.

Článek

V pražských Nuslích bylo zabito pět Arabů. Dvojice detektivů jde po vrazích pátrat do lesa, kde se usídlila skupina takzvaných slušnočechů. Ti v rámci organizace Domovina 88 spřádají plány proti pražské kavárně a vzývají Vladimira Putina, Miloše Zemana i Tomio Okamuru. To je část příběhu, který v pražském divadle Rokoko zinscenoval (a napsal) David Drábek.

Po letech strávených v Klicperově divadle v Hradci Králové tak zahájil svoji pražskou sezónu a rozhodně se nebojí politické nekorektnosti. Vlastně počítá s tím, že by na jeho hlavu mohly padat i žaloby.

„Samozřejmě se bojím trestních oznámení. Ale trochu jsme s tím kalkulovali. Počítali jsme i s tím, že by Tomio Okamura mohl hru zablokovat žalobou,“ říká ve Výzvě režisér slavné hry Koule, která kdysi rozlítila koulařku Helenu Fibingerovou.

Drábek ale naznačuje, že od té doby ještě přitvrdil. Zatímco v Kouli, po níž také následovalo trestní oznámení, používal krycí jména, ve hře Kanibalky – soumrak samců už jmenuje natvrdo.

Asi nejdrsnější narážky míří na poslance ODS Václava Klause mladšího. Drábek ale nešetří ani prezidenta Zemana. Přiznává, že jednu „drsnou větu“ o hlavě státu, která zazněla při premiéře, v reprízách zmírnili.

Považuje se režisér Drábek za součást „pražské kavárny“? Proč má potřebu vyřizovat si účty s politiky? A nebojí se vyjet se svou politickou satirou Kanibalky i mimo hlavní město?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované