Hlavní obsah

Režisér Olmo Omerzu soutěží ve Varech s filmem o problémech rodinné firmy

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Režisér Olmo Omerzu s početnou filmovou delegací dnes ve Velkém sále hotelu Thermal uvedl premiéru svého nového filmu Atlas ptáků.

Článek

Snímek o nečekaných problémech jedné rodinné firmy je součástí Hlavní soutěže. Do hlavních rolí obsadil držitel Českého lva a dalších tuzemských filmových cen Omerzu Miroslava Donutila a Alenu Mihulovou. Za svůj film Všechno bude Omerzu ve Varech dostal v roce 2018 cenu za nejlepší režii.

V dalších rolích nového filmu se představují Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová. Film vypráví o rodinné firmě, která zjistí, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém. Ivo Róna, dlouholetý šéf prosperujícího podniku Aron, se snaží zorientovat v nechtěné situaci, kterou mu jeho děti ani okolí neulehčují, ale kterou si na sebe dost možná seslal sám.

Festival Karlovy Vary je mezinárodní, uvádí tedy premiéry filmů z celého světa, uvedení filmu vzniklého doma je vždy ještě speciální záležitost, uvedl před projekcí programový ředitel festivalu Karel Och. „Takové okamžiky jsme v letošní Hlavní soutěži připravili hned tři a Atlas ptáků je druhým z nich,“ řekl. Uveden již byl v této soutěži dokument Eriky Hníkové Každá minuta života a třetím reprezentantem domácí kinematografie bude film Láska pod kapotou režiséra Mira Rema.

„Film od začátku provázela spousta nejistot, přišla první vlna pandemie, museli jsme natáčení přerušit, pak přišla druhá vlna a nevěděli jsme, kdy ho budeme moci uvést v kinech. Proto jsem velmi rád, že ho nyní můžeme tady uvést,“ řekl Omerzu.

Film spojuje komplikované rodinné vztahy se světem moderních komunikačních technologií, které dokážou využít slabá místa člověka. Ve válce, která se ve filmu pokradmu rozpoutává, ale není vůbec jasné, kdo stojí proti komu, natož kdo z ní vyjde jako vítěz.

„Ptáci hrají ve filmu důležitou roli. Místy komentují dění, jindy jen pábí nad problémy světa, na rozdíl od našich hrdinů zahleděných do sebe samých se zajímají o něco víc, než je jen hledání odcizených peněz. Reprezentují jakýsi ironický hlas a pohled shora. Žánrově bych film označil jako drama se silným prvkem komiky a skryté ironie,“ vysvětlil režisér název filmu.

Film vznikl v koprodukci České republiky, Slovenska a Slovinska. Omerzu se narodil ve slovinské Lublani. V Česku absolvoval FAMU. V roce 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za který dostal na Cenách české filmové kritiky cenu za Objev roku. Natočil také celovečerní snímek Rodinný film, který získal Cenu za umělecký přínos na festivalu v Tokiu, dvě Ceny české filmové kritiky, Zlatého ledňáčka a také tři nominace na Českého lva včetně nejlepší režie.

V roce 2018 natočil film Všechno bude, za jehož režii získal Cenu české filmové kritiky i Českého lva; skleněných sošek si snímek odnesl šest. Cenu za režii dostal i na festivalu v Karlových Varech a Česká filmová a televizní akademie ho poslala do soutěže o Oscara.

Reklama

Doporučované