Hlavní obsah

Režisér Polanski žaluje oscarovou Akademii. Vyhodili ho kvůli styku s třináctiletou dívkou

Polanski žaluje filmovou Akademii, že ho vyhodila.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com

 

Reklama

Režisér Roman Polanski chce zpět svoje členství v oscarové Akademii. To mu odebrali v loňském roce. Ve stejný den o něj přišel i komik Bill Cosby.

Článek

Režisér Roman Polanski žaluje Akademii filmového umění a věd, která uděluje Oscary. Z Akademie ho vyloučili loni v květnu. Jeho právníci nyní žádají Akademii, aby členství opět udělila.

Akademie režiséra vyloučila ve stejný den jako komika Billa Cosbyho. Polanskiho odvolání pak zamítla, čímž podle právníků porušila svá vlastní pravidla.

Akademie režiséra zbavila členství kvůli nezákonnému styku s třináctiletou dívkou. K tomu se Polanski přiznal v roce 1977. Pak utekl do Ameriky, kde ho následující rok čekal rozsudek. Členem Akademie je ale už od konce roku 1968.

„Rada nadále podporuje etické standardy, které vyžadují, aby členové dodržovali hodnoty Akademie, respektování lidské důstojnosti a kategoricky se staví proti jakékoli formě zneužití nebo obtěžování,“ uvádí se v části vyjádření představenstva k Polanskiho vyloučení.

Odvolání, které v pátek Polanski podal se svými právníky, obsahuje část loňského prohlášení představenstva. Polanski přiložil i dopis z konce prosince 1968, kdy ho tehdejší prezident Akademie Gregory Peck vítá v organizaci.

„Všimněte si, že jednáme o spravedlnosti jejich postupu. Vyhodili ho bez varování a aniž by mu dali šanci odpovědět. Nepodali ani žádné oznámení o tom proč. Po 40 letech a ve stejný den jako Cosbyho. Ale no tak,” řekl Polanskiho právník Harland Braun The Independent.

„Postupy k vyloučení pana Polanského byly spravedlivé a rozumné. Akademie stojí za svým rozhodnutím a považuje ho za vhodné,“ vyjádřil se podle webu Variety mluvčí Akademie.

Reklama

Doporučované