Hlavní obsah

Konflikt taxikářů zblízka: Vystřelil jsem, abych mohl zmizet, říká řidič

 

Reklama

Výstřelem z plynové pistole se prý chtěl chránit před útokem taxikářů.

Článek

Konflikty mezi pražskými taxikáři a řidiči alternativní taxislužby Uber narůstají. Dosud šlo o hádky a nadávky, v noci z neděle na pondělí se však už střílelo.

Seznamu se podařilo hovořit s řidičem Uberu, který říká, že se varovným výstřelem do vzduchu bránil napadení.

Podle jeho svědectví začal konflikt tím, že mu jeden z taxikářů nalepil na vůz samolepku.

„Vylezl jsem ven a zeptal se, co to dělá. On začal křičet, ať okamžitě vypadnu,” říká řidič Uberu.

K útočníkovi se pak přidali další dva šoféři a po dalších slovních útocích začali kopat do vozu. Jeden prý vytáhl pepřový sprej a elektrický paralyzér.

„Byl jsem dostatečně daleko, takže mě nezasáhli, utíkal jsem k autu a vytáhl plynovou pistoli a vystřelil jsem do vzduchu, ta rána byla slepá,” popisuje řidič Uberu.

Foto: Jaroslav Brousil

Auto řidiče Uberu bylo ráno polepeno hned několika desítkami samolepek s hesly proti Uberu.

Taxikáři se údajně rozutekli a řidič začal ujíždět.

V Husinecké ulici ho zastavila policie. Auto bylo odstaveno a řidič odvezen k výslechu. Když si řidič pro auto ráno přišel, bylo prý auto polepeno desítkami hanlivých samolepek.

Uber si za svým smluvním řidičem stojí. „Jsme zděšení, co se stalo. Podporujeme ho jak finančně, tak i právně,” řekla Barbora Polachová, PR manažerka českého Uberu.

Zvýšená bezpečnostní opatření pro své řidiče podle ní Uber zatím nechystá. „Útoky se nedají předvídat, zatím nevíme, jak bychom se na ně měli připravit,” uvedla.

Alternativní taxislužba Uber vadí v pražských ulicích nejen tradičním taxislužbám, ale také úřadům. Řidiči Uberu jezdí za mnohem nižší ceny, což vadí konkurenci, úřady zase trestají Uber kvůli tomu, že podle nich nemají pro taxislužbu potřebná oprávnění.

Uber má přesto za dva roky působení v Praze čtvrt milionu registrovaných cestujících. Uber, který vznikl v roce 2009 v San Francisku, má za sebou rychlou expanzi po celém světě. V současné době působí v 500 městech, ale v řadě z nich narazil na protesty.

Reklama

Doporučované