Hlavní obsah

Řidiči stávkují ve čtyřech krajích. Vystávkovali si slib stovek milionů korun

Stávkují řidiči ve čtyřech krajích. Nejvíc protest zasáhl Jihomoravský a Olomoucký kraj.

 

Reklama

Největší problémy dostat se ráno do práce měli lidé v Olomouckém a Jihomoravském kraji. Třeba na Šumpersku museli rodiče dovézt děti do škol autem. Od stávky nakonec ustoupili řidiči v jižních Čechách. Vláda ve středu šoférům slíbila, že jim přidá stovky milionů korun.

Článek

Problémy byly hlavně na jižní Moravě. Nevyjely meziměstské linky a městská hromadná doprava v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Nejvíc spojů chybí na Břeclavsku, Blanensku, Kyjovsku, Vyškovsku a okolí Veselí nad Moravou.

V Olomouckém kraji pak autobusy nevyjely na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Právě na Šumpersku se jen stěží dostávali ráno lidé do práce a děti do škol. Místo autobusů nasedli do vlaků, aut nebo šli pěšky několik kilometrů. Částečně stávka postihla také Pardubický a okrajově Zlínský kraj. Do protestu se připojili i řidiči městské hromadné dopravy v České Lípě.

Stávka řidičů linkových autobusů nejvíc zasáhla Olomoucký a Jihomoravský kraj:

Jihomoravský kraj bude vyžadovat po dopravcích pokutu za to, že nevyjely některé autobusy. Sankce za smlouvu se pohybuje okolo milionu korun. Porušení smluv se podle kraje týká necelé desítky firem.

Vláda stanovila od začátku letošního roku minimální mzdu pro řidiče linkových autobusů na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Zavedla také příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Podle odborů ale řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali. Firmy například zvýšily sazby podle vládního nařízení, šoférům ale na druhou stranu snížily odměny.

Vláda ve středu vyhradila 420 milionů korun na pomoc krajům a zvýšení mezd řidičů. Jak vypadá stávka a co na to říkají zástupci odborů a firem, sledujte ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované