Hlavní obsah

Říká jim krysy a hyeny. Seznamte se s mužem, který vyhlásil válku šmejdům

Záhady Josefa Klímy z 15. 10. 2020: Říká jim krysy a hyeny. Seznamte se s mužem, který vyhlásil válku šmejdům, co okrádají důvěřivé seniory.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zbyněk Prousek z Mělníka už roky bojuje proti nekalým praktikám obchodníků, kteří profitují na důvěřivých a lehce zmanipulovatelných lidech. „Řekl jsem si, že co budu živ, tak tady po těch arogantních krysách půjdu,“ říká.

Článek

Je to už zhruba osm let, kdy se této činnosti začal Zbyněk Prousek věnovat profesionálně, kdy začal „šmejdí“ chobotnici pomalu rozkrývat. „Nerozkrývám to proto, abych to rozkryl, ale abych to později byl schopen zdokumentovat a dát to do desek s mašličkou a podat trestní oznámení. Protože to chci dotáhnout do konce,“ vysvětluje Prousek.

V podstatě se jedná o práci soukromého detektiva. Za oběťmi šmejdích podvodů vyráží okamžitě ve chvíli, kdy se mu ozvou s tím, že zřejmě naletěli podvodníkům. Těžiště jeho práce je v terénu, napálené lidi pečlivě vyslechne a zdokumentuje jejich výpovědi, které později mohou pomoci při usvědčení podvodníků. „Zajímá mě i popis toho člověka, kdo mu to dal. Jak vypadal, jakým autem přijel, kdo ho mohl vidět, kdo nám to může dosvědčit,“ dodává Prousek.

Za osm let, kdy se této práci věnuje, zmapoval docela přesně, jak tato organizace, obohacující se zejména na zranitelných seniorech, funguje. V jeho spisech figuruje něco málo přes devadesát osob přímo z Mělníka, které jsou s tímto byznysem spojeny. Jak sám říká, kdo měl ruce a nohy, věnoval se v Mělníku před lety nechvalně proslulým předváděcím akcím.

Jak se metody a praktiky šmejdů zdokonalily? Jak práci Zbyňka Prouska bere samotná policie? A je vůbec možné podvodné praktiky prodejců vymýtit? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované