Hlavní obsah

Robot dělá nepříjemné odběry. Šťourá z nosu covid-19

Podívejte se, jak robot šťourá z nosu koronavirus.Video: Jan Marek, Brain Navi

 

Reklama

Testování je v boji s koronavirem klíčové, leč samo o sobě riskantní pro zdravotníky v první linii. Řešení a pomoc jako již mnohokrát předtím nabízí Tchaj-wan, který přichází s technologickou novinkou.

Článek

Základním kamenem pro zvládnutí pandemie bylo podle serveru Medgadget masové testování na infekci virem SARS-CoV-2 tolika lidí, kolik bylo v silách lékařských zařízení daného státu stiženého nákazou.

Samotný akt nosního výtěru však může konkrétního zdravotníka nebo kohokoliv, kdo by i třeba pacienta pouze poučoval o tom, jak odběr provést, vystavit riziku. Jedna tchajwanská firma teď představila robota, který zvládne autonomně, tedy bez lidské pomoci, provést i tento klíčový úkon.

Dohlížela na něj i prezidentka

Robotické rameno od Brain Navi může pomoci rozšířit testování na infekci covid-19, přičemž zabraňuje šíření nákazy na odběrných místech. V akci už jej viděla i tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, a to sice na biotechnologickém veletrhu Bio Asia Taiwan 2020 koncem července.

Zařízení stejně jako zdravotníci používá pro nepříjemné výtěry z nosohltanu celkem 15 centimetrů dlouhou tyčinku se sterilním tamponem, kterou v dutině několikrát otočí, doplňuje mezinárodní lékařský magazín HospiMedica. Poté celý proces opakuje i ve druhé nosní dírce, aby byla jistota, že je pro test dostatečné množství biologického materiálu. V součtu by měl celý proces trvat zhruba 30 sekund.

Technologie rozpoznávání obličejů

Odběrový robot používá pro stěry technologii rozpoznávání obličejů, aby dokázal lokalizovat nozdry pacienta, jenž si na nosní přepážku sám před úkonem nasadí svorku. Také je usazený na speciální sedačce s opěradly pro hlavu tak, aby autonomní rameno skutečně mohlo pracovat samostatně bez pomoci zdravotníků, včetně konečného umístění odebraného vzorku do přepravky pro další bezpečné zacházení.

Jako výchozí model pro technologickou novinku v boji s pandemií koronaviru využila tchajwanská společnost Brain Navi svého jiného, neurochirurgického robota, který už spolehlivě posloužil při výkonu patnácti operací ve zdravotnickém centru statisícového města Chua-lien.

Ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí Tchaj-wanu již firmě povolilo klinické testování. Ta rovněž pracuje na aplikování svého zařízení v USA prostřednictvím povolení pro nouzové použití od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), jak dodává agentura AP.

Reklama

Doporučované