Hlavní obsah

Roboty vypustili z ochranných klecí. V Ostravě spolupracují s lidmi a přitom jim neublíží

Roboti v Ostravě jsou sice pomalejší než jejich „kolegové“, kteří pracují v klecích, zato je spolupráce s nimi naprosto bezpečná.Video: Seznam.cz

 

Reklama

V areálu ostravského inovačního střediska vzniká centrum kolaborativních robotů, takzvaných cobotů. Inteligentní stroje se od běžných průmyslových robotů liší tím, že dokážou zcela bezpečně spolupracovat s člověkem. Projekt zaměřený na ověřování a nasazení cobotů do výrobních procesů firem vytvořil Moravskoslezský automobilový klastr.

Článek

„Základní rozdíl mezi coboty a běžnými roboty je v tom, že robot potřebuje kolem sebe klec, aby nikomu neublížil. Kolaborativní robot vznikl ze slova kolaborace s člověkem, tedy, že s ním dokáže v přímém kontaktu bezpečně spolupracovat. Jak říkáme my - ruku v ruce,“ vysvětluje výkonný ředitel Moravskoslezského automobilového klastru Ladislav Glogar, jehož je robotické centrum projektem.

Centrum za téměř čtyři miliony korun bude sloužit zejména malým a středním firmám, které získají možnost vyzkoušet si a otestovat v praxi technologie v cenových i technologických podmínkách, k nimž by se nikdy nedostaly.

Coboti se využívají zejména v provozech s vysokým podílem rutinní nebo fyzicky náročné práce a zároveň vyžadujících vysokou přesnost. Pracovník i cobot jsou tak součástí dané operace, při které se vzájemně doplňují. Coboti jsou v principu pomalejší (z důvodu bezpečnosti) než klasičtí průmysloví roboti a jsou konstruováni tak, aby dokázali pružně reagovat na změnu požadavků v průběhu výrobní operace nebo cyklu.

Ve středisku najdou využití tři typy kolaborativních robotů: roboti Fanuc, kteří dokážou manipulovat s těžkými předměty, robot od Universal Robots, jenž manipuluje s předměty o váze do deseti kilogramů, a malý dvouramenný robot YuMi společnosti ABB.

Centrum, které by poskytovalo na jednom místě tři typy rozdílných robotů od různých firem, nemá minimálně v Moravskoslezském kraji žádnou alternativu a bude tak jediným dostupným pracovištěm takto sdílené infrastruktury cobotů.

Reklama

Doporučované