Hlavní obsah

Rodiče-hrdinové a zapomenutý ministr. Co koronavirus odhalil o českém školství

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Školy učení na dálku zvládaly velmi různě a nevyrovnaně. Hrdiny koronakrize jsou rodiče a učitelé, říká redaktor Josef Mačí.

Reklama

Koronakrize ukázala, co už jsme o českých školách věděli: panují mezi nimi obrovské rozdíly, na digitální provoz byly připravené jen některé, o významu maturit se nechce diskutovat. Ale jsem optimista, říká redaktor Josef Mačí.

Článek

Koronakrize ukázala, co už jsme o českých školách věděli: panují mezi nimi obrovské rozdíly, na digitální provoz byly připravené jen některé, o významu maturit se nechce diskutovat. Ale jsem optimista, říká redaktor Josef Mačí v podcastu Stopáž.

Od pondělí se čeští deváťáci a maturanti mohli vrátit do škol. A po dvou měsících brzy do lavic usednou i žáci prvního stupně. „I když to ministr školství nerad slyší, je to taková hlídací služba a způsob, jak rodičům ulevit. Dominantní má zůstat výuka na dálku,“ vysvětluje redaktor Josef Mačí, který se věnuje vzdělávání.

Právě dálková výuka ukázala možnosti a limity českého školského systému: „Pandemie nám ukázala to, co jsme o našem školství už tušili. Některé školy přešly na digitální výuku skvěle, jiné potřebovaly čas na přípravu, některé se do online světa nepřesunuly vůbec a úkoly vyvěsily třeba na nástěnku. Náš systém vzdělávání je obrovsky nevyrovnaný. Máme vynikající základky, šedý průměr i segregované romské školy,“ říká Mačí v podcastu Stopáž.

Přečtěte si články Josefa Mačího o výzvách českého vzdělávání

Zajímavá je i postava samotného ministra Roberta Plagy. „Je to vtipné, ale Plagy si odborná veřejnost dosud vážila za to, že nechtěl prosazovat téměř nic. Což je zvláštní, ale na Ministerstvu školství se během posledních let vystřídalo tolik lidí, co si chtěli vystavět vlastní pomník, že ministr, který nechce dělat radikální řezy, vypadal najednou jako vítězství,“ říká náš redakční odborník na tento resort.

„Kateřina Valachová - to byla inkluze a zakuklenci na ministerstvu. Josef Dobeš a státní maturita. Marcel Chládek - povinná maturita z matematiky. Zato Robert Plaga do toho vnesl trochu klidu,“ shrnuje.

Vypadá to, že se během pandemie na ministra školství trochu zapomnělo. „Ale Andrej Babiš ho ignoroval už předtím,“ připomíná Mačí příspěvek Čau lidi, kde se premiér nedopočítal straníků ve své vládě. „Pravda je, že moc přímých možností, jak do fungování škol během koronakrize zasahovat, ministr školství paradoxně nemá – všechno musí probírat s resortem zdravotnictví. I proto komunikace ze strany Plagy působí velmi zvláštně.“

Jaké nečekané nároky klade výuka na dálku na české učitele i rodiče? Proč jsou české maturity letos nespravedlivé? A proč se diskuze o povinné zkoušce z matematiky přetavila do politického bizáru, o kterém už nikdo nechce ani slyšet? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované