Hlavní obsah

Rodiče, pošlete své děti do školy, volá britská vláda a hrozí pokutou

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Za pár dní se děti vrací do školy. Všude po světě se tak řeší, jak to bude reálně vypadat. Ve Velké Británii je na stole i možnost pokutovat rodiče za to, že svoje děti do školy nepustí.

Článek

„Riziko přenosu ve škole je velmi malé,“ prohlásil v pondělí před novináři britský premiér Boris Johnson. On i jeho vláda hlasitě podporují, aby se děti vrátily do škol. Vyzývá rodiče k tomu, aby je v září poslali zpět do školních lavic. „Daleko větší pravděpodobnost je, že se dítě stane obětí autonehody,“ přidala se Jenny Harriesová, vládní zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti.

Podle britského ministra školství Nicka Gibba by v krajních případech mohli rodiče dokonce pokutovat za to, že nechávají své děti doma. Finanční tresty by však podle Gibba byly až opravdu poslední možností. Pokuta za neodůvodněnou absenci ve škole by mohla být mezi 60 a 120 librami, ale to pouze v případě pozdního placení. Boris Johnson však hovoří zejména o rodičovské „morální povinnosti“.

Aktuální vývoj ohledně koronaviru sledujeme online

Děti ve Skotsku se do školních lavic už vrátily, a to 11. srpna, školáci v Severním Irsku se vrátili tento týden. Příští týden se přidají školáci i v Anglii a Walesu. A to po pětiměsíční pauze způsobené pandemií koronaviru. Několik škol částečně otevřelo ještě před začátkem letních prázdnin, přesto většina žáků zůstala doma, kde jim s učením pomáhali rodiče.

„Pro děti a jejich zdraví a vývoj je daleko ničivější zůstat doma,“ komentoval nyní návrat britský premiér. On a další čtyři hlavní zdravotní poradci podepsali společné prohlášení, které ubezpečuje rodiče školáků, že školy sníží riziko přenosu na minimum. Johnson přidává i další argumenty, a to týkající se mentálního zdraví dětí. Další domácí karanténa by mohla způsobit dlouhodobé problémy.

Na stranu britské vlády se přidává i další zmocněnec pro zdravotnické záležitosti, profesor Chris Whitty. Už v neděli řekl médiím, že zůstat doma by dětem ublížilo daleko víc, než kdyby chytily covid-19.

Problém, na který však upozorňují odborníci nejen ve Velké Británii, nejsou tolik děti, jako spíše jejich vyučující. Podle britských dat téměř všechny z 30 případů, kdy se koronavirus objevil ve škole, zapříčinili vyučující, tedy dospělí, kteří nakazili ostatní kolegy nebo děti. Stejná studie ale také ukazuje, že během června byla pravděpodobnější nákaza od člena rodiny než ve škole.

Jenny Harriesová ale radí vyučujícím, aby dávali pozor zejména během přestávek a obědových pauz. Mají dbát na zvýšenou hygienu a obzvlášť přísně dodržovat sociální distanc. „Přestávky se zdají být právě kritickým momentem,“ komentuje Harriesová.

Britská vláda vydala dokument, příručku, ve které radí učitelům a ředitelům, jak situaci zvládnout. Někteří z nich by ale uvítali jasnější komunikaci. Pro britskou stanici BBC to řekl Paul Jackson, ředitel jedné londýnské základní školy. „Když máte malou školu, třeba o 70 žácích, jsou tam zcela stejné instrukce, jako když máte školu se 750 žáky,“ stěžuje si Jackson.

Na počínání vlády si stěžuje i stínová ministryně školství Kate Greenová. Podle ní zodpovědnost leží čistě na ministerstvech, rozhodně ne na odborech. Říká, že vláda nedokázala vyslat silný a jednotný názor, aby rodiče přesvědčila o tom, že je bezpečné děti do školy poslat.

Reklama

Doporučované