Hlavní obsah

Rodiče-záchranáři přišli o ošetřovné. Děti se mají učit na dálku ve škole

Foto: Profimedia.cz

Od pondělí začnou chodit do školy žáci prvního stupně základních škol a předškoláci.

Reklama

Rodiče pracující v povoláních udržujících chod státu nebudou mít od pondělí nárok na ošetřovné jako ostatní rodiče. Jejich děti totiž mají zajištěné hlídání ve školních družinách a školních klubech i v době, kdy ostatní nemají.

Článek

Během distanční výuky má běžný rodič nárok na ošetřovné. Nárok na něj nemá pouze ve dny, kdy probíhá prezenční výuka a rodiče dítě do školy nepošlou. Pro děti pracovníků integrovaného záchranného systému (IZS) a kritické infrastruktury však platí ještě jiná pravidla.

Dětem pedagogů, zdravotníků, policie, vojáků, ale i dětem pracovníků na finančním úřadě nebo úřadu práce je totiž umožněno chodit do školní družiny nebo školního klubu, popřípadě do mateřské školky i v době, kdy ostatní děti zůstávají na distanční výuce.

Na ošetřovné tak nárok tím pádem jejich rodiče ztrácí, což platí pro oba rodiče – i přestože jeden z nich nemusí pracovat jako člen IZS.

„Píšu vám jako nespokojený a rozhořčený rodič,“ napsala Seznam Zprávám rozzlobená matka, jejíž práce spadá do zmíněných povolání. „Jak máme dětem vysvětlit, že jeden spolužák se může přes distanční výuku učit doma s rodičem, protože maminka například pracuje ve výrobním sektoru, ale moje dítě nesmí?“ ptá se.

„A z jakého důvodu byly tyto profese nakonec vyjmuty z možností čerpat ošetřovné, když na podzim to šlo a nyní ne? Toto je pro nás poměrně zásadní a považuji to za diskriminační,“ popisuje matka dál. Stejně tak se jí nelíbí, že by její dítě mělo být vystaveno častějšímu testování než ostatní děti.

Pokud mateřská škola, do které běžně dochází děti pracovníků kritické infrastruktury, je pro tyto děti otevřena, nárok na ošetřovné z důvodu uzavření škol tito pracovníci od pondělí nemají. Píše se to na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Stejně tak pracovníci nemají nárok na ošetřovné u dětí, které chodí na první stupeň základní školy, protože pro tyto děti škola uzavřena není. „Pro děti základních škol pracovníků kritické infrastruktury musí základní škola umožnit ve dnech distanční výuky pobyt ve školní družině, případně ve školním klubu,“ píše se na webu.

„Naše děti v době distanční výuky musí pěkně do smíšené skupiny (družiny), kde budou se sluchátky a v roušce napojeny na online výuku. O testování ani nemluvím,“ píše na sociální síť Facebook Lucie Fikeisová.

Školní kluby nebo družiny pro děti IZS

S nouzovým stavem totiž zanikla povinnost škol, které určila vláda, aby se postaraly o děti rodičů IZS a krizové infrastruktury.

„Vzhledem k aktuální epidemické situaci je nutné i nadále zajišťovat péči o tyto děti tak, aby jejich rodiče mohli docházet do zaměstnání. Proto bude mimořádným opatřením umožněna přítomnost těchto dětí v mateřských školách a žáků na prvních stupních základních škol, ve kterých jsou zapsáni,“ píše se v manuálu od Ministerstva školství.

Děti těchto rodičů staré od dvou do šesti let tak mohou docházet do mateřské školy, kam za běžných okolností dochází. Může pro ně být vytvořena samostatná skupina nebo budou přidány do skupiny předškolních dětí, které od pondělí mohou do školky.

Starší děti, které už dochází na první stupeň základních škol a vztahuje se na ně rotační výuka (tedy střídání prezenční výuky a distanční výuky po týdnech), mohou v době, kdy jejich spolužáci mají distanční výuku, docházet do školní družiny nebo školního klubu.

„Pro děti IZS je školní družinou nebo školním klubem zajištěn dopolední a odpolední program v neměnné skupině pro nejvýše 30 dětí. V rámci programu se děti IZS zapojují do distanční výuky své třídy, vypracovávají úkoly a připravují se na výuku,“ píše se v manuálu. Podle manuálu by pak měly být vytvořeny podmínky i pro odpočinkové činnosti, volnou hru a pohybové aktivity venku.

Reklama

Doporučované