Hlavní obsah

Nepošlete v pondělí děti do školy? Nedostanete ošetřovné, varuje ministerstvo

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pokud rodiče odmítnou poslat své děti do školy nebo školky, například kvůli nesouhlasu s jejich testováním či nošením roušek, ztrácí tím nárok na proplácení ošetřovného. A to za dny prezenční výuky.

Článek

Část rodičů nechce od pondělí poslat děti do škol, protože nesouhlasí s povinným testováním a nošením roušek. Nechat doma si je i přes otevření tříd mohou, stát jim ale za dané dny nevyplatí ošetřovné.

„Ošetřovné ve dnech, kdy je umožněna prezenční výuka, čerpat nelze, pokud dítě zůstane doma z důvodu, že nebylo testováno. Rodiče nemohou dny prezenční výuky vykazovat jako dny péče a ošetřovné za tyto dny čerpat nelze,“ upozorňuje portál Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jednoduše řečeno: Pokud mají rodiče možnost děti poslat do škol či školek a neudělají to, ztrácejí nárok na peníze od státu.

Pirátská poslankyně Olga Richterová navíc upozornila, že otevření škol samo o sobě ještě neznamená, že se rodiče mohou bez problémů vrátit do práce. „Leckde zařízení nebudou mít družiny, či mění čas otevření školek,“ uvedla Richterová.

Foto: MPSV.cz

Nejčastější otázky k ošetřovnému od 12. dubna na portále ministerstva. Odmítnete poslat dítě do školy? Čerpat ošetřovné pak nelze.

V pondělí se do lavic vrací předškoláci a žáci prvních stupňů základních škol. Kvůli omezení šíření koronaviru ve školách se děti musejí dvakrát týdně testovat antigenními testy, školáci pak nosit roušky.

Třídy navíc budou rotovat - jeden týden budou ve škole, druhý se učit na dálku. Za dny, kdy budou děti kvůli rotačnímu režimu doma, rodičům ošetřovné stále náleží.

K testu podle výkladu Ministerstva školství nemůže žáky nikdo nutit, jediným důsledkem je nemožnost fyzicky docházet do školy. „Dítě, žák nebo student nemůže být nucen k účasti na testování a neúčast na testování nemůže být jakkoliv sankcionována. Důsledkem neúčasti je pouze nemožnost účasti na prezenčním vzdělávání,“ stojí v dokumentu, ve kterém ministerstvo popisuje, jak bude probíhat testování dětí.

Podle manuálu bude absence dětí kvůli odmítnutí testů braná automaticky jako omluvená, na druhou stranu školy nemají povinnost zajišťovat výuku na dálku. Ministerstvo přesto doporučuje, aby takovýmto dětem školy poskytly studijní podporu – možnost připojit se online, zaslat plán výuky nebo umožnit individuální konzultace.

Opruz, ale do školy ho nepustím

Během neděle má proti nastaveným podmínkám návratu dětí do škol, zejména povinnému testování a rouškám, probíhat několik protestů svolaných politickým hnutím Otevřeme Česko - Chcípl PES a iniciativou Vraťme děti do škol.

„Já osobně své děti do školy nepustím a zažádám si o individuální výuku doma. Je to sice opruz, ale mám vyzkoušeno, že to jde,“ řekl pro ČTK Jiří Janeček, místopředseda hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES.

Podle Zuzany Ramajzlové, vedoucí vzdělávacích služeb Člověka v tísni, není obava z testů jen okrajovou záležitostí. „Ta obava u části společnosti zůstává, a to jak u očkování, tak u testů. Až příští týdny ukážou, jestli kvůli této obavě rodiče skutečně děti nepustí do škol,“ říká expertka na problematiku vzdělávání.

Reklama

Doporučované