Hlavní obsah

Rodná čísla zmizí z dokladů. Do 10 let už budou jen na matrikách

Rodné číslo na občance má skončit.

Reklama

Stát se chystá vyškrtnout rodné číslo z dokladů. Do deseti let by měly mít tento údaj jen matriky.

Článek

Jako první začne rodné číslo mizet z občanských průkazů, a to od roku 2022, napsaly Lidové noviny. Následovat budou další doklady.

Omezení rodného čísla ministerstvo vnitra chystá kvůli rostoucímu tlaku na ochranu soukromí. Největší hrozbou je, že díky němu lze o lidech zjistit citlivé informace.

„Zhruba před deseti lety parlament rozhodl, že by mělo dojít k omezení užití rodného čísla pro identifikaci občana. Riziko zneužití je o to naléhavější, jak se rozvíjejí IT služby,“ potvrdil listu záměr předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Rodné číslo mají postupně nahradit dva typy identifikátorů, píše list – první z nich bude sloužit ke komunikaci občana s úřady. Například když si půjde vyřídit nový řidičský průkaz. Druhý bude označovat konkrétní průkaz a občan si ho nebude pro komunikaci se státem muset pamatovat.

List uvádí, že proti novince je řada námitek. Například ta, že lidé už jsou na používání rodného čísla zvyklí a v novém systému jim čísla k zapamatování jen přibudou. „Je to nesmysl. Stejně budeme muset nějakou číselnou identitu mít. A je jedno, jestli to bude číslo občanky, číslo sociálního pojištění. Proč se tedy zbavovat zrovna rodného čísla?“ řekl například poslanec ODS Marek Benda.

Nadšená nejsou ani ministerstva obrany, zdravotnictví nebo spravedlnosti, která rodné číslo používají jako jednoznačný identifikátor. Na možné komplikace upozornila také daňová správa. Další kritici říkají, že přechod na nové identifikátory bude komplikovaný a bude něco stát.

Reklama

Doporučované