Hlavní obsah

Naše ženy nechtějí do vysoké politiky, říká Roithová. Ve vedení KDU-ČSL jsou nově jen muži

„Delegáti mi tvrdili, že věřili v mé zvolení. I proto prý kroužkovali jiné kandidáty na místopředsedy..."Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Zuzana Roithová opouští post místopředsedkyně, dočkala se jen místa v předsednictvu. Sjezd KDU-ČSL pokračuje druhým dnem, v sobotu potvrdil v čele strany Pavla Bělobrádka a volební koalici se Starosty.

Článek

Sjezd KDU-ČSL zvolil do širšího vedení strany Zuzanu Roithovou, která neuspěla při kandidatuře na místopředsedkyni. Nepovedlo se jí post obhájit, takže lidovci se ocitli v nepříjemné situaci - v nejužším vedení jsou samí muži.

To samozřejmě vybízelo komentátory sledující víkendový sjezd na pražském Chodově k mnoha vtipům. Lidovci totiž na sjezdu nejvíc mluvili o podpoře rodin s dětmi a vymýšleli plány, jak zvýšit porodnost.

„Je to trošku škoda pro KDU-ČSL, ale neznamená to žádnou ztrátu integrity nebo identity. KDU-ČSL má ve svých řadách hodně žen, jenže jen na komunální úrovni. Obecně je mezi ženami menší zájem o posty ve vrcholné politice, protože to zabírá hodně času," řekla Roithová v rozhovoru pro Seznam.

V širším vedení strany zasedne i zlínský hejtman Jiří Čunek, který neúspěšně kandidoval na předsedu.

Jiří Čunek v rozhovoru pro Seznam Zprávy: Kdy se rozhodl, že bude kandidovat?Video: Václav Dolejší

Na rozdíl od Roithové měl však svou pozici zajištěnou díky funkci v kraji a kandidovat nemusel. Do výboru se nedostal poslanec Ludvík Hovorka, který kritizoval dohodnutou volební koalici mezi KDU-ČSL a hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

Čím více dětí, tím vyšší důchod

Lidovci plánují svůj někdejší nápad, jak lidi donutit, aby měli více dětí – tak, jak se sluší na správného člena KDU-ČSL. „Chceme posílit generační sounáležitost. Současný systém nezohledňuje, že já a moje žena máme pětí dětí," řekl například 1. místopředseda strany Marian Jurečka.

Lidovci chtějí prosadit změnu zákona, aby lidé mohli část svých současných odvodů na důchodové pojištění posílat přímo na účet rodičů-penzistů. A zvýšit jim tak příjmy ve stáří.

Lidovci volili 15 členů celostátního výboru v sobotu večer, sjezdová volební komise výsledky oznámila na úvod druhého dne sjezdu. Funkce ve výboru obhájili například senátor Jiří Carbol, poslanci Vít Kaňkovský a Jaroslav Klaška nebo předseda pražské organizace strany Jan Wolf. Kromě Roithové byly zvoleny další dvě ženy, dosavadní členka výboru Olga Haláková a kroměřížská senátorka Šárka Jelínková. V předsednictvu strany žádná žena zastoupená není.

Reklama

Související témata:

Doporučované