Hlavní obsah

Rok 2020 v Bělorusku: Symbolem odporu se stala rebelující babička

Svět bez obalu: 73letá Nina Bahinskaja dostala za účast na protivládních demonstracích už pokuty v celkové výši 20 tisíc dolarů. Proti Lukašenkovi ale protestovat nepřestala.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Třiasedmdesátiletá Nina Bahinskaja je rebelka. Protivládních protestů se účastní už od 80. let a do ulic, vyjádřit odpor k režimu Alexandra Lukašenka, vyráží i dnes. V Bělorusku zná její tvář prakticky každý.

Článek

Nina Bahinskaja říká, že nemá strach. Demonstrovat chodí navzdory tomu, jak brutálně proti protestujícím policie zasahuje.

„Ve skutečnosti naši policii sponzoruji, takže se jich nebojím. To oni by měli přede mnou utíkat, ne já před nimi. Tohle jim říkám: když mě zabijete, tak kdo bude platit vaše platy? Berete mi už polovinu mé penze. Nebo spíš by se dalo říct, že mi ji kradete,“ říká Bahinskaja.

Za účast na protestech už dostala pokuty v celkové výši přes 20 tisíc dolarů. Většinu její penze jí tak úřady obstavily, stát jí rovněž zabavil dvě chaty a nabídl je k prodeji.

„Do října 2017 mi úřady konfiskovaly jen 20 % mé penze. Po událostech, ke kterým došlo ve stejném roce na Ukrajině, se začaly obávat, že by se i Bělorusové chtěli osvobodit od ruského vlivu tak, jako to udělali Ukrajinci, tak začaly dávat vyšší pokuty, aby lidi od boje za svobodu a nezávislost odradily,“ myslí si možná nejstarší běloruská demonstrantka.

Bahinskaja si často na demonstrace brala starou běloruskou vlajku, která je v zemi zakázána. Když jí ji policie zabavila, vyrobila si jinou. Od října už takhle přišla o osm vlajek.

„Byla jsem už tolikrát zatčena. Naposledy mě zadrželi, aby mi znemožnili účastnit se protestů, ale nakonec mě pustili a vrátili mi i moji vlajku. Po těch posledních volbách začal Lukašenko používat nacistické metody,“ zdá se jí. „Oni se ale bojí zabít tak starou paní, jako jsem já. Z toho by neměli žádný užitek, tak zabíjejí mladé lidi. Jak je možné, že úřady zabíjejí lidi? Jaký jiný prezident by vyšel ven do ulic se samopalem. Na koho chtěl střílet?“

Bahinskaja se stala mezi protestujícími celebritou. Říká, že ji také velmi potěšilo, jak je teď tamní mládež aktivní.

„Se slávou přichází odpovědnost. Jsem s těmito lidmi. Nadchlo mě, co dělají. Mladí lidé tu rozpoutali velkou vlnu odporu. Něco takového jsem v Bělorusku ještě nezažila,“ říká Nina Bahinskaja.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované