Hlavní obsah

Roky se skrýval, pak na něj dopadla Klausova amnestie. Teď má být odškodněn

Foto: ČTK/Taneček David

Fotografie z 2. ledna 2013 zachycuje propouštění prvních vězňů na základě Klausovy prezidentské amnestie. Takto opouštěli vazební věznici v Hradci Králové. Snímek je ilustrační.

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal bývalému manažerovi fondu Trend odškodnění ve výši 147 tisíc korun.

Článek

Více než sedmnáct let čelil Miroslav Vlastník coby jeden z manažerů fondu Trend, jehož pád patřil k největším kauzám 90. let, obvinění. Kvůli stíhání uprchl do zahraničí a přes osm let se skrýval v Latinské Americe. Vrátil se až zhruba čtrnáct dní před tím, než na začátku roku 2013 i na jeho případ dopadla amnestie prezidenta Václava Klause.

Teď se dočká satisfakce. Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že Vlastník má nárok na odškodnění. Za dlouhé trestní stíhání by měl podle dosud nepravomocného rozsudku dostat 147 tisíc korun. Přitom původně požadoval 8,75 milionu.

„Trestní stíhání vyvolalo u žalobce příkoří, jak plyne z výslechu žalobce a jeho partnerky a též vyslechnutých svědků, narodila se mu dcera v době, kdy on nepobýval na území České republiky,“ zdůvodnila soudkyně Otília Hrehová v písemném rozsudku, který Seznam Zprávy získaly.

„Došlo též k výrazné medializaci jeho trestní věci, která v záznamech zůstane napořád, přičemž k těmto dopadům by zjevně nedošlo, pokud by nebylo trestního stíhání žalobce,“ dodala.

Fond Trend měl v 90. letech přes sto tisíc drobných akcionářů, kterým podle obžaloby měli Vlastník a spol. způsobit škodu 1,3 miliardy korun. Jenže nikdo z nich nikdy nebyl pravomocně odsouzen.

Vlastník soudu řekl, že byl navenek prezentován jako podvodník. Dříve pracoval jako makléř s cennými papíry, finanční poradce a manažer podniků. Dnes pracuje jako OSVČ.

Uvedl též, že během vyšetřování ztratil víru ve spravedlivý proces. „A tak jsem se rozhodl, že se už do Česka ze zahraniční dovolené nevrátím,“ uvedl Vlastník podle rozsudku soudu.

Osm let a deset měsíců se skrýval. Pobýval také v Peru. A vrátil se zhruba čtrnáct dní před vyhlášením Klausovy amnestie. Když by 1. 1. 2013 nebyl v Česku, tak by se ho netýkala.

Vlastník nakonec amnestii odmítl, soudy jeho případ projednaly. A potvrdily, že je nevinný.

Vlastník strávil na počátku vyšetřování 256 dní ve vazbě. Za to již dostal náhradu ve výši 236 tisíc korun. Navíc mu kvůli dlouhému stíhání přiznalo dalších 159 tisíc korun Ministerstvo spravedlnosti.

A právě částku 159 tisíc soudkyně Hrehová odečetla, když počítala, na kolik peněz má ještě nárok. Za jeden měsíc, kdy stíhání probíhalo, podle ní odpovídá 1500 korun. Celkově tedy sumu vyčíslila na 306 tisíc.

Ministerstvo spravedlnosti přitom (na rozdíl od soudkyně) Vlastníkovi nepřiznalo při výpočtu odškodnění dobu, kdy se skrýval v zahraničí.

„Tím, že uprchl, se sám v očích veřejnosti dostal do pozice, že takzvaně ‚něco spáchat musel‘, protože jinak by přece neuprchl a hájil by se v České republice,“ zdůvodnilo ministerstvo.

Reklama

Doporučované