Hlavní obsah

Rostliny v ohrožení. Dvěma pětinám hrozí na naší planetě vyhynutí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dvěma pětinám cévnatých rostlin hrozí podle odborníků nenávratná zkáza. Vědci tak závodí s časem, aby dokázali nově objevené druhy zaznamenat dříve, než navždy zmizí.

Článek

S hodnocením stavu světových rostlin a hub přišla britská Královská botanická zahrada. Na výzkumu se podílelo více než 200 vědců ze 42 zemí a výsledek v podobě několik desítek stran dlouhé zprávy zveřejnili v den setkání Organizace spojených národů.

OSN má v budoucnu usilovat o to, aby světoví lídři podnikli kroky směrem k řešení ztráty biologické rozmanitosti. Mnoho rostlin v sobě skrývá slibnou možnost uplatnění při výrobě léčiv, paliv nebo potravin. Jejich úbytkem ale mizí příležitost tohoto potenciálu využít, informuje dále studie.

Podle profesora Alexandra Antonelliho z Královské botanické zahrady žijeme nyní ve „věku vyhynutí“ a riziko, které tato doba přináší, je velmi znepokojivé. Antonelli také zdůrazňuje, že je potřeba v tomto ohledu rychle jednat.

„V závodu s časem prohráváme, jelikož některé druhy mizí rychleji, než je stíháme najít a pojmenovat. Mnoho z nich by přitom mohlo být důležitými vodítky při řešení některých nejnaléhavějších výzev medicíny, možná i v případě pandemií,“ cituje web BBC News profesora Antonelliho.

Podle zveřejněné zprávy má více než 7000 jedlých rostlin potenciál stát se plodinami, které by sloužily k nasycení stále rostoucí světové populace. I z dosud známých druhů ovšem lidé využívají jakožto potraviny jen malý zlomek.

Podobně tomu je i v případě biopaliv. Podle vědců existuje přibližně 2500 rostlin, které by mohly představovat zdroj energie pro miliony lidí po celém světě. Navzdory tomu se jich ale k produkci používá výhradně šest. Jsou jimi kukuřice, cukrová třtina, sója, palmový olej, řepka a pšenice.

O potenciálu, který v sobě nejen světová zeleň ukrývá, promluvil s BBC News i Colin Clubb, vedoucí sekce vědy zabývající se ochranou přírody. Také on tvrdí, že mnoho rostlin a hub zůstává opomíjeno. Podle jeho slov lidstvo ignoruje poklad, který představují divoké druhy, jež jsou v této době předmětem zájmu odborníků.

Riziko zániku je v této době prý mnohem vyšší, než se myslelo. V případě cévnatých rostlin byla hrozba vyhynutí v roce 2016 zaznamenána u 21 % z nich, podle posledních zjištění se ale tento údaj „vyšplhal“ na necelých 40 %.

Vyšší číselné odhady jsou podle odborníků částečně dány sofistikovanějším a přesnějším nahlížením na hodnocení ochrany přírody. Přesto ale v tomto odvětví vyzývají k většímu financování a k urychlení klasifikace rizik pomocí technologií. Mezi ty patří například i umělá inteligence.

V roce 2019 bylo objeveno a pojmenováno celkem 1942 nových rostlin a 1886 nových druhů hub. Některé z nich by mohly být v budoucnu ještě poměrně cenné vzhledem k tomu, že podle provedeného výzkumu je 723 v medicíně používaných rostlin vystaveno riziku vyhynutí.

Reklama

Doporučované