Hlavní obsah

Studie: Ledním medvědům hrozí do konce století vyhynutí. Záleží na nás

Na úvodním snímku lední medvědi na Aljašce s kusem nalezeného plastu. Video zobrazuje pohyb ledních medvědů po nestabilním rozpadajícím se ledu.Video: AP

 

Reklama

Pokud lidstvo neudělá zásadní krok v řešení otázky změny klimatu, lední medvědi se nedožijí konce 21. století.

Článek

Podle nové studie publikované v Nature Climate Change stav populace ledních medvědů už nyní dosáhl hraničního limitu pro přežití. Jedním z důvodů jejich rapidního úbytku je zmenšování ledové plochy na severním pólu.

Pro tyto masožravce je pevný led Severního ledového oceánu životně důležitý jakožto příslib úspěšného lovu tuleňů a tím pádem i jistého krmení pro medvědí mláďata. Jenže ubývající a křehký led pod medvědy praská a ti jsou tak ve snaze najít potravu nuceni putovat na velké vzdálenosti.

Lední medvěd se stal „dítětem z plakátů na změnu klimatu“, uvedl podle BBC doktor Peter Molnar z University of Toronto. „Lední medvědi se nacházejí na pomyslném vrcholu světa. Pokud zmizí led, nebudou mít kam jít,“ řekl. Mezinárodní organizace pro ochranu přírody (IUCN) označuje lední medvědy jako druh náchylný k vyhynutí, přičemž za klíčový faktor poklesu jejich populace označuje změnu klimatu.

Výzkum nabízí také časovou osu, v jakých fázích by k vyhynutí v případě stagnace současné situace mohlo dojít. Doktor Steven Amstrup, hlavní vědec Polar Bears International a jeden z účastníků studie, pro BBC News řekl: „Ukázalo se, že nejdříve přijdou o schopnost přežít mláďata. Po jejich narození jejich matky nebudou mít dostatek tělesného tuku potřebného pro produkci mléka k nakrmení mláďat, takže ta období bez ledu nepřežijí. Všichni víme, že bez jídla dlouho nevydrží nikdo. To je realita všech živočišných druhů.“

Podle vědců bude k vyhynutí medvědů docházet postupně v různých částech Arktidy. Nevylučují, že se tak na některých místech už stalo. „Tato hrozba pro populaci ledních medvědů je připomínkou pro nás, abychom jednali. My všichni musíme čelit hrozbě budoucích problémů,“ dodal Amstrup. „Trajektorie, na které se pohybujeme nyní, není dobrá, ale pokud začneme společně jednat, můžeme lední medvědy zachránit. A pokud se nám to podaří, prospěch z toho budeme mít všichni.“

Scénář vyhynutí ledních medvědů pracuje s předpokladem stále vysokých emisí skleníkových plynů. Jeho konec tak není šťastný - do roku 2100 prý dojde k vyhynutí celé této medvědí populace. Výhrou ale nebude ani úspěch v podobě pouhého zmírnění emisí - v tom případě stejně do roku 2100 přežije pouze několik jedinců daleko na severu.

Arktický led je zmrzlá mořská voda plující na hladině oceánu utvářející se během polárních období. Některé ledy v Arktidě rok co rok přetrvávají a poskytují tak životně důležité prostředí pro volně žijící živočichy, jako jsou lední medvědi, tuleni a mroži. Mořského ledu, který se v Arktidě udrží alespoň po dobu jednoho roku, ale podle satelitních záznamů pořizovaných od 70. let ubývá 13 procent každých deset let.

Na sociálních sítích se nicméně ozývají hlasy zpochybňující validitu tohoto nejnovějšího výzkumu. Jiné studie totiž naopak popisují nárůst populace medvědů ledních.

Reklama

Doporučované