Hlavní obsah

Rozdíl mezi mzdami nejlépe a nejhůře placených míst vzrostl

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozdíl výše mzdy mezi nejlépe a nejhůře placenými kategoriemi zaměstnání se loni na jihu Moravy zvýšil na 51 200 korun. V roce 2015 činil tento rozdíl 41 500 korun.

Článek

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tyto údaje vycházejí z takzvaného strukturálního šetření. „Šetřením jsou podrobně zjišťovány všechny složky hrubého výdělku a také personální údaje o zaměstnanci, jako je například pohlaví, vzdělání nebo věk. Získává se tak detailní statistika, která slouží podrobným analýzám trhu práce,“ uvedl Karel Adam z Krajské správy ČSÚ v Brně.

Jednotlivá zaměstnání jsou rozdělená do devíti kategorií od řídících pracovníků přes specialisty, úředníky, řemeslníky až po pomocné a nekvalifikované pracovníky. Zatímco průměrná měsíční mzda řídících pracovníků v kraji dosáhla v loňském roce 57 404 korun, u kategorie pomocných a nekvalifikovaných pracovníků to bylo 15 946 korun.

Důvodem je rychlost růstu mzdy těchto dvou kategorií na opačném konci spektra. Zatímco řídícím pracovníkům vzrostla průměrná mzda od roku 2018 o 18,6 procenta, tedy ze všech kategorií nejrychleji, u nekvalifikovaných pracovníků byl růst pětiprocentní, ze všech devíti kategorií nejpomalejší.

Strukturální šetření díky svému zaměření zjišťuje nejen výši průměrné mzdy, ale také takzvaný medián, který je očištěný o extrémně vysoké i nízké platy. Zatímco průměrná měsíční mzda v kraji za loňský rok byla 35 356 korun, medián mzdy byl 30 951 korun. Obvykle se uvádí, že na průměrnou mzdu nedosáhnou až dvě třetiny pracujících, medián mnohem přesněji odráží reálnou mzdovou úroveň. Rozdíl mezi průměrnou mzdou a mediánem byl 4405 korun, medián mzdy v Jihomoravském kraji byl v porovnání jednotlivých krajů čtvrtý nejvyšší.

Statistici si všímali také rozdílu mezi mzdami mužů a žen, který se meziročně zvýšil. Mzdy mužů jsou v kraji dlouhodobě vyšší než platy žen, za rok 2019 brali muži v průměru o 7182 korun víc, ve srovnání s rokem 2018 se jejich náskok o 58 korun zvýšil. Zatímco ženy braly loni v průměru 31 356 korun měsíčně, muži vydělávali průměrně 38 545 korun.

Strukturální šetření mezd zveřejňuje ČSÚ jednou ročně.

Reklama

Doporučované