Hlavní obsah

Rozestupy a respirátory nestačí. Vláda Havlíčkovi zamítla spuštění vleků

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vlekaři se nedočkali. Vláda na dnešním zasedání nesouhlasila s návrhem vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka na otevření skiareálů.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chtěl, aby ministři otevřeli skiareály. Neuspěl, dodal, že má do středy, kdy bude další jednání vlády, připravit přísnější podmínky pro případný provoz lyžařských středisek a opět se o nich bude diskutovat. Informovala o tom Česká televize.

Ministr průmyslu a obchodu na jednání vlády prosazoval otevření skiareálů od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory ve frontách a na lanovkách.

Podle Havlíčka jeho úřad s Ministerstvem zdravotnictví už připravil manuál, podle kterého by se provozovatelé řídili. Myslí si, že se tímto krokem nezhorší epidemická situace, naopak ale umožní přežít provozovatelům.

Kabinet minulý pátek schválil pokračování nouzového stavu do 14. února a spolu s tím prodloužil stávající opatření, vedle jiného nechal uzavřená zimní střediska. Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a pohybu po sjezdovkách, ale nesmí to podle něj znamenat výrazné zvýšení mobility po Česku. Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být podle něj zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se podle Blatného nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

V Česku je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Reklama

Doporučované