Hlavní obsah

Rozezlený Babiš: Zítra uděláme nová opatření proti covidu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andreje Babiše popudil rozhovor Seznam Zpráv s možným budoucím ministrem Válkem. „Publikujete jen bezobsažné strategie,“ vzkázal mu.

Reklama

Andreje Babiše rozčílil rozhovor Seznam Zpráv s pravděpodobným budoucím ministrem zdravotnictví natolik, že vzal zpět svá slova. Původně chtěl, aby nová covidová opatření schválila příští vláda. Po dnešku na tom již netrvá.

Článek

Na tom, že bez stanoviska budoucí vládní koalice současný kabinet o plánovaných opatřeních proti covidu jednat nebude, se dohodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Současná vláda se podle Babiše chtěla vyhnout tomu, že by přijala opatření v boji proti epidemii covidu-19 a příští vláda by je zrušila.

Seznam Zprávy ale dnes v pořadu Ptám se já přinesly rozhovor s Vlastimilem Válkem, místopředsedou TOP 09 a adeptem koalice SPOLU na post ministra zdravotnictví. Válek kromě jiného řekl, že nemá od vlády k dispozici data, na základě kterých by se mohl odborně rozhodovat.

A pustil se i přímo do Babiše. „Vláda teď nic nedělá, protože nemá žádného odborníka, který by byl schopen jí dát jakékoliv odborné doporučení nebo stanovisko. Kašlou na to a chtějí nám jako budoucí vládě předat zdravotnictví v co nejhorším stavu,“ řekl. Návrhy premiéra, aby vstoupil už nyní do jeho vlády, považuje za absurdní. „Ve vládě s estébákem bych nikdy neseděl. A budí to dojem pasti, aby to na nás hodili co nejdříve,“ dodal Válek. Už to, že se Babiš snaží vtáhnout do odborné debaty o řešení covidu, je lež. Chce nás vtáhnout do debaty s politiky ANO. O čem se mám bavit s právníkem Vojtěchem, s agrobaronem Babišem?“

Rozhovor Seznam Zpráv s Vlastimilem Válkem si poslechněte zde:

Válkova slova Babiše rozčílila. „Přestaňte nás urážet, pane Válku. My vás zvali na Radu pro zdravotní rizika. Vybízím ke spolupráci. K debatě s odborníky. Bez politiky. Vy ale nechcete a s tím vaším AntiCovid týmem publikujete jen bezobsažné strategie. Vláda proto zítra rozhodne o dalších opatřeních, i bez vás,“ napsal Babiš na Twitter.

Přisadil si i končící ministr zdravotnictví Vojtěch. „Poskytli jsme AntiCovid týmu podklady už ve čtvrtek. Tým Ministerstva zdravotnictví je připravený dodat další data a informace hned. Naším úkolem je vyřešit epidemii. Covid nezná politickou příslušnost. Tato prohlášení vypadají spíše, že se bojíte přijmout odpovědnost,“ uvedl.

Skončí placené testování

Vláda tedy zítra schválí opatření, která již avizovala. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje ukončit hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami. Určitě to budou děti do 12 let, zřejmě i lidé se zahájeným očkováním.

Naopak mírnější by mohly být podmínky pro karanténu po kontaktu s nakaženým. Po týdnu ji bude možné ukončit negativním testem. Aktuálně je nutné zůstat v karanténě 14 dní. Nově by ovšem mělo být možné po sedmi dnech karanténu přerušit, a to v případě, že PCR test bude negativní.

Vláda má také zkrátit délku platnosti testů. A to z aktuálních sedmi dnů u PCR testu na tři dny. A ze tří dnů u antigenního testů na den jeden. Což má přimět lidi, aby se nechali očkovat.

Podle člena AntiCovid týmu a lidoveckého poslance Marka Výborného je to ale špatný nápad. „Nejsme si jisti, že to je správný krok. Vyřadí to řadu dětí z některých aktivit, které jsou v tuto chvíli podmíněné testováním. Fakticky se tyto aktivity stanou nedostupnými,“ řekl včera Seznam Zprávám Výborný. Kriticky se staví i k úvahám o tom, že by se přestaly proplácet covid testy z veřejného zdravotního pojištění, a fakticky by si je tak lidé museli platit ze svého. Současná vláda zmiňuje, že právě to může být cesta, jak motivovat lidi k větší proočkovanosti.

„Považujeme to za velmi nešťastné a určitě bychom to nepodpořili. Protože to fakticky znamená, že se přestane testovat, a to je obrovský problém, ztratíte data, vůči epidemii se stát stane slepým. To by byl obrovský malér a jenom by se zopakovala stejná chyba, jakou udělala vláda loni před Vánocemi,“ varoval Výborný. Dodává, že zpoplatnění testů by znamenalo, že by lidé přestali chodit.

V pondělí byl v Česku podle ČTK zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 od konce dubna a šíření nemoci prudce zrychlilo. Přibylo 2 521 nakažených koronavirem, což je skoro dvakrát více než za předchozí pondělí. Výrazně stoupají i počty hospitalizovaných a množství úmrtí nemocných. V nemocnicích je 544 lidí s covidem-19, tedy nejvíce od konce května. Zemřelých lidí s covidem-19 bylo jen za poslední týden 54, což je o deset více než za celé září.

Reklama

Doporučované