Hlavní obsah

Prymula: U Vojtěcha v úřadu se mě bojí kvůli popularitě

Foto: vlada.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Roman Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, jak je to s jeho prověrkou a zda ji komplikuje případ z doby, kdy byl ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Článek

Minulý týden náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula upoutal pozornost prohlášením, že jeho působení v úřadu může v dohledné době skončit.

Odborník, jehož roli v postupu proti koronaviru staví respondenti průzkumů veřejného mínění na nejvyšší místa, řekl, že si dal pro setrvání dvě podmínky, které si však zatím nechal pro sebe.

V rozhovoru, v němž o možném odchodu promluvil, mluví Roman Prymula o tom, proč mu ani po roce nebyla udělena bezpečnostní prověrka a proč ji považuje za účelovou věc.

„Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení,“ říká a na dotaz, čím v úřadu nahání obavy, má krátkou odpověď: „Kvůli popularitě.“

Váš nadřízený, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, dal minulý rok pokyn, aby všichni jeho náměstci měli bezpečnostní prověrku. První termín byl ke 14. březnu a v tu dobu jste prověrku ještě neměl dokončenou. Do toho jste ale několikrát avizoval, že hodláte z ministerstva odejít. Jaká je situace nyní?

Ano, plánoval jsem z ministerstva odejít, ale přišla koronavirová krize a termín pro bezpečnostní prověrku se posunul do konce června. Národní bezpečnostní úřad by se měl vyjádřit co nejdříve.

Plánujete odejít z ministerstva ještě před koncem června?

Informoval jsem premiéra Andreje Babiše, že mám dvě podmínky pro své další setrvání na ministerstvu. Pokud by nebyly splněny, tak bych do konce května skončil.

Řekl jste premiérovi, že končíte definitivně?

Řekl jsem, že skončím, když nenastanou dvě skutečnosti.

Jaké podmínky to jsou?

To si zatím nechám pro sebe, nerad bych to viděl dříve v médiích, nechci na nikoho tlačit. Nejsou to však podmínky pro premiéra. Andreje Babiše jsem jenom informoval o svém rozhodnutí. (Poté, co se tento rozhovor uskutečnil, se Roman Prymula s Andrejem Babišem podle České televize setkal znovu. Obsah, případně výsledek jednání však neuvedl, pozn. red.)

Pokud byste odešel, víte, co byste pak dělal?

Nabídek mám spoustu, takže se nebojím, že bych neměl kde pracovat. Chtěl bych se angažovat u komerčních výzkumů, což jsem dělal dvacet let.

Řešil jste s ministrem Adamem Vojtěchem možnost, že by prodloužil termín pro vaši bezpečnostní prověrku?

Neřešili jsme to, mě to nezajímá, protože já tady asi delší dobu stejně nebudu. Buď mě tady chtějí, nebo ne. Já tady nebudu, když mě tady chce někdo cvičit s prověrkou, o které si myslím, že je nekorektně vedená.

Jak jste vnímal, když ministr Vojtěch minulý rok nařídil, aby všichni náměstci měli bezpečnostní prověrku?

Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení.

Proč by se vás báli?

Kvůli popularitě.

Měl jste v poslední době nabídku stát se ministrem zdravotnictví?

Měl jsem historicky nabídky, ale teď ne. Pokud bych měl nabídku teď, tak bych o tom vážně uvažoval, ale spíš bych to odmítl.

V rozhovoru pro Echo24 jste zmínil, že vaši bezpečnostní prověrku někdo v Národním bezpečnostním úřadu zdržuje. Co přesně jste tím myslel?

Někdo to zdržuje, protože šetření proběhlo a na vypořádání má Národní bezpečnostní úřad teoreticky 70 dní a já jsem žádost o bezpečnostní prověrku podal už minulý rok koncem dubna.

A vy máte informace, proč by to na NBÚ někdo zdržoval?

Ne. V této věci už proběhlo šetření, a pokud mají důvod, proč mi bezpečnostní prověrku nedat, ať vydají negativní stanovisko a nemusíme to dál řešit.

Nemůže být hlavní problém s vydáním prověrky v případu společnosti Biovomed, kterou vedla vaše dcera a vy jste byl coby tehdejší ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové v této společnosti prokuristou?

Samozřejmě že to prošetřovali, ale dle mých informací nic nezjistili, protože jsem do spisu nahlédl a tohle nebylo to, co by bylo problematické.

A co NBÚ zhodnotil jako největší problém?

Nebudu nic ventilovat, ale kauza v Hradci Králové to není. Samozřejmě že se tím zabývali, ale nic tam podle nich není.

Mohlo se to týkat projektu centra čínské medicíny, do kterého jste jakožto ředitel fakultní nemocnice také šel?

To byl komplex těchto pomluv, které se samozřejmě do šetření dostaly taky, ale zatím nemám informace, že konkrétně v tomhle by byl problém.

Vraťme se ještě do roku 2016, kdy vás tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal z postu ředitele fakultní nemocnice kvůli konfliktu zájmů, který byl spojen s už zmíněnou firmou Biovomed. Nakonec jste ji prodali. Za kolik to bylo peněz?

To už z hlavy nevím. Celé to bylo tak, že Biovomed bylo nejprve sdružení, které jsem měl patnáct let, pak se ale změnila legislativa, a abychom dále mohli dělat klinické posudky, museli jsme ze sdružení udělat firmu.

Společnost byla prodána podnikateli Luďku Podolovi. Proč právě jemu?

Když to dcera prodávala, nevěděla komu, protože já jsem to nechtěl. Takže se řeklo, že se to zruší nebo prodá přes nějakou zprostředkovatelskou firmu. A ta našla pana Podolu.

Znal jste se s ním před prodejem firmy?

Seznámili jsem se až poté. Když to koupil, volal mi, co je firma zač, a ptal se na detaily ohledně toho, jak Biovomed funguje.

Volal vám až poté, co to koupil? Není to zvláštní?

Nevím, ptáte se mě na věci, se kterými nemám nic společného od roku 2016.

Ve funkci jednatele pak působí váš dlouhodobý přítel Igor Kohl. Tomu jste do funkce v bývalé firmě vaší dcery nijak nepomohl?

S Kohlem se znám celý život, ale ten v tom vůbec nefiguroval. Toho si do této funkce posléze najal podnikatel Luděk Podola.

Pracovní cesta do Ruska

Minulý rok jste jel na Mezinárodní ekonomické fórum SPIEF-2019 do Ruska, kde pan Podola za českou stranu podepisoval spolupráci na vybudování protonových center s ruskou společností Rostec. Pomohl jste mu nějakým způsobem, aby nabídku získal?

Já jsem mu nepomáhal, byl jsem tam pozván na konferenci a přednášel jsem o centrové péči v České republice. A pak za mnou přišli organizátoři akce, jestli bych se nešel postavit k nim, jak podepisují smlouvu. To je všechno. Na to, jak nabídku získal, se musíte zeptat jeho. Spolu jsme tam ale nejeli.

Na stránkách společnosti Rostec se pak přímo píše, že smlouva byla podepsána za vaší přítomnosti, opravdu v tom tedy nebyla žádná vaše role? Následně jste byl i se signatáři smlouvy vyfotografován.

Znovu opakuji, že jsem tam měl jenom přednášku a nic jsem nepodepsal ani jsem panu Podolovi k tomuto kontraktu nijak nepomohl. Jezdím na celou řadu přednášek a jednu dobu jsem dostával i osmdesát pozvánek na různé akce, teď už je to méně. Ale jsem na fotce, protože mne organizátoři poprosili, jestli bych tam nemohl dělat křoví. Pro ně to pak samozřejmě znamená vyšší úroveň, když vedle nich bude stát někdo, kdo zastává oficiální funkci.

Potkal jste se s panem Podolou i na jiných akcích, kde podepisoval nějaký kontrakt za českou stranu?

Ne, tohle byla jediná akce, kde jsme se potkali. Pozvánku jsem ale dostal od ruských organizátorů a setkání bylo náhodné.

Reklama

Související témata:

Doporučované