Hlavní obsah

Zasáhla nás epidemie neplodnosti, říká lékařka Máslová

Rozhovor s Helenou Máslovou.Video: Veronika Máslová

 

Reklama

Češky patří v užívání hormonální antikoncepce mezi světové rekordmanky. V poslední době si však prý uvědomují její rizika.

Článek

Doktorka Helena Máslová je psychogynekoložka a ženy ji vyhledávají s nejrůznějšími problémy od neplodnosti až po řešení porodních traumat.

Nebojí se říkat do médií často kontroverzní názory na současnou medicínu a lékařskou rutinu. Před lety ji kvůli kritice systému odsunuli z porodnice až na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Tam si však v praxi všimla fenoménu nadužívání léků v české společnosti a také na něj hlasitě upozorňuje.

Patří rovněž ke kritikům českého porodnictví. Mimo jiné prosazuje možnost volby, a to jak pro ženy, které chtějí rodit doma, tak i pro ty na druhé straně spektra, jež chtějí dobrovolně porodit plánovaným císařským řezem.

Tvrdí, že Česko v současné době zaplavila epidemie neplodnosti, která narůstá. Může za to kromě odkládání mateřství do vyššího věku i špatná kondice mužů. Těm podle ní ubližuje současný život v kancelářích a chybí jim testosteron, což má za následek i úbytek spermií a neplodnost.

„Představa dnešního typického muže pracujícího v IT sektoru je pro mě symbolem odcizení přírodě i jejím zákonům,“ tvrdí Máslová.

Podívejte se na celý rozhovor s lékařkou v přiloženém videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované