Hlavní obsah

Rozsudek za vraždu Kuciaka se blíží. Prokurátor žádá pro Kočnera 25 let

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Reklama

aktualizováno •

U soudu ve slovenském Pezinku začalo kolečko závěrečných řečí. Po nich bude v procesu s trojicí obžalovanou z vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové následovat rozsudek. Prokurátor žádá pro trojici trest 25 let.

Článek

Specializovaný trestní soud ve čtvrtek po poledni odmítl všechny další důkazy a uvedl, že dokazování považuje za dostatečné. Poté se začalo se závěrečnými řečmi. Promluvit stihl prokurátor Vladimír Turan, právní zástupce rodiny Kuciakových Daniel Lipšic a právní zástupce Kušnírových Roman Kvasnica. Po krátké přestávce pak bylo oznámeno, že soud bude pokračovat v pátek 31. července a ve středu 5. srpna.

Rozhovor s rodiči Jána Kuciaka a matkou Martiny Kušnírové z konce února:

V případu vraždy novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové je obžalovaný Marian Kočner, jeho spolupracovnice Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Všem třem hrozí trest až 25 let anebo doživotí. Kočner už je nepravomocně odsouzený na 19 let za falšování směnek televize Markíza.

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaná Alena Zsuzsová u soudu v Pezinku.

V kauze už padly dva rozsudky. Loni na konci roku přistoupil na dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který si odsedí 15 let. K nájemné vraždě dvojice se u soudu přiznal bývalý voják Miroslav Marček, soud proto jeho případ vyčlenil a na začátku dubna Marčeka nepravomocně odsoudil na 23 let do vězení.

Prokurátor: čtvrt století pro Kočnera

„Je to případ bezmezné touhy po moci. Je to případ obětí, které toužily po spravedlivějším prostředí,“ řekl ve čtvrtek prokurátor Vladimír Turan na začátku své závěrečné řeči. Ta trvala zhruba hodinu a půl. Mluvil v ní mimo jiné o důvodech vraždy, sledování Kuciaka, systému objednávky i výplaty peněz a také o důkazech včetně šifrované komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou. Podle prokurátora není o vině trojice pochyb.

Kočnerovi navrhl Turan trest 25 let. Viní ho z objednávky vraždy Kuciaka, při které vrahové v únoru 2018 zabili i jeho snoubenku Kušnírovou. „Publikační činnost Jána Kuciaka podnikateli vadila. Obžalovaný věděl, že to může být vážná překážka v jeho snaze být předsedou politické strany,“ vyjmenoval Turan důvody, proč měl Kočner nechat Kuciaka zavraždit.

Kuciak zmínil Kočnera okrajově už v článku z roku 2016. Intenzivněji se mu pak začal věnovat v roce 2017. Kočner pak dokonce novináři vyhrožoval po telefonu, Kuciak si hovor nahrál a podal trestní oznámení.

25 let i pro Zsuzsovou a Szabóa

Pro Kočnerovu přítelkyni Zsuzsovou, která je obžalovaná ze zprostředkování vraždy, žádá prokurátor stejně jako pro Kočnera 25 let. „Byla ochotná pro něj udělat všechno,“ řekl o Zsuzsové ve čtvrtek Turan. Stejný trest chce prokurátor i pro Tomáše Szabóa, který měl na místo vraždy přivézt a odvézt vraha - svého bratrance Miroslava Marčeka.

Po Turanově projevu následovali závěrečné řeči právních zástupců rodin obětí. Závěrečné řeči obhájců obžalovaných a pak samotného Kočnera, Zsuzsové a Szabóa budou následovat 31. července a 5. srpna.

Soud současně s případem vraždy Kuciaka a Kušnírové řeší i vraždu podnikatele Petra Molnára z prosince 2016, ze které je obžalovaný Tomáš Szabó. Přiznal se k ní Szabóův bratranec Miroslav Marček, který zavraždil i Kuciaka a Kušnírovou.

Reklama

Doporučované