Hlavní obsah

Rudá už v Rusku není jen barvou komunismu, ale i odporu proti režimu

Foto: Profimedia.cz

Julija Navalná během procesu s jejím mužem u moskevského soudu.

Reklama

Sociální sítě v Rusku zaplavily fotky lidí v červeném oblečení. Vlnu způsobila žena lídra opozice Alexeje Navalného Julija, která v červené mikině vyslechla rozsudek nad svým mužem.

Článek

Dosud šlo o barvu jasně spojenou se sovětským i ruským vládnoucím režimem. Napovídá tomu jak barva Kremelské zdi, symboly minulého režimu, tak třeba dresy ruské hokejové sborné. Tentokrát má ale červená v Rusku zcela jiný význam. Tisíce Rusů se nově oblékají do červeného oblečení na podporu Julije Navalné, manželky uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného.

Jen v pondělí bylo možné na sociální síti Instagram podle amerického deníku The New York Times napočítat nejméně třináct tisíc příspěvků, na kterých ženy i muži pózují v šatech, svetrech, rolácích a dalším oblečení červené barvy, což je oblíbená barva Julije Navalné. Právě červenou mikinu měla Navalná 2. února u soudu, ze kterého její muž odešel s 3,5letým trestem. Příspěvky na sociálních sítích jsou navíc doprovázeny heslem „nebuď smutná, všechno bude v pořádku“, což mají být slova, která řekl Navalnyj své ženě po oznámení rozsudku.

„Červený trend“ odstartovala ruská módní novinářka Katya Fedorovová, která dříve pracovala například pro ruskojazyčnou mutaci magazínu Vogue. „Všichni jsme sledovali, co se děje od doby, kdy se Alexej vrátil 19. ledna zpět do země,“ cituje deník The New York Times Fedorovovou. „Všichni jsme věděli, co se stane, ale ve svých srdcích jsme stále doufali. Takže když se to stalo (odsouzení Navalného), změnilo se zoufalství ve hněv a příštího rána jsem se probudila a věděla, že musím něco udělat,“ dodala Fedorovová.

Zapojení do protestů podle svých slov Fedorovová dlouze zvažovala, obávala se ale, že „bude zbita nebo zatčena“. Novinářka ale sledovala dění ve Spojených státech a upoutal ji loňský protest demokratických členek Kongresu proti prezidentu Donaldu Trumpovi, které se na připomínku volebního práva žen oblékly do bílé. „Nejdřív mi připadalo trochu hloupé takto využívat módu a myslela jsem si, že by mě lidé mohli zavrhnout, nakonec jsem ale usoudila, že na tomto vjemu může záležet,“ vysvětlila Fedorovová.

Červená barva je přitom v ruských dějinách úzce spojena s komunistickým režimem, Fedorovová se ale podle svých slov obrací mnohem více zpět, a to k pojmenování Rudého náměstí v 17. století. V ruštině totiž slovo krásnyj, tedy červený či rudý, znamenalo dříve také hezký nebo krásný.

Fedorovová navíc uvedla, že ji zasáhlo vystupování a síla vyzařující z Julije Navalné během soudu s jejím manželem. Poté, co odvedla svou dceru do školy, se vrátila domů, vylovila ze skříně starý červený svetr, vyfotila se a snímek spolu s citací Navalného umístila na svůj instagramový účet. „Nečekala jsem, že se ke mně přidá více než padesát lidí,“ řekla deníku novinářka. Místo toho se ale přidaly tisíce Rusů. Mezi nimi i dcera odsouzeného lídra opozice Daria, která v online prostoru používá přezdívku Dasha. Navalná, studující ve Spojených státech, všem podporovatelům poděkovala.

Pro autorku kampaně má ale její dosah i stinné stránky, v reakci na negativní komentáře a zprávy uvedla, že svou dceru začala do školy doprovázet spolu se svým přítelem. Úspěch jejího nápadu ji ale povzbudil. „Otevřít telefon a vidět všechno červené, to je opravdu pocit,“ říká Fedorovová. „Dává mi to znovu alespoň nějakou naději,“ dodává ruská novinářka.

Reklama

Související témata:

Doporučované