Hlavní obsah

Rusa se zastal i Interpol. „Uvěznili mě v zájmu zkorumpovaného Ruska,“ říká

Foto: Ondřej Koutník

Ruský podnikatel Vitalij Ginzburg ve svém dočasném bydlišti v Praze na Vinohradech.

Reklama

Ruský podnikatel Vitalij Ginzburg získal roční azyl od českého ministerstva, aby nemusel být vydán do vlasti ke stíhání. Bál se, že proces v Rusku by ho stál život. Teď zvítězil i na mezinárodním poli: Interpol po něm už nepátrá.

Článek

Nerušeně cestoval po Evropě. Až přišel leden roku 2019 a zatčení na Letišti Václava Havla v Praze. Čeští kriminalisté ruského podnikatele Vitalije Ginzburga zadrželi na žádost ruských soudů a moskevské pobočky mezinárodní policejní organizace Interpol.

Článek si můžete i poslechnout v audioverzi.

Dva roky kvůli tomu Ginzburg strávil ve vazbě na Pankráci. Rusové ho podezírají, že státu zpronevěřil 1,2 miliardy rublů, a chtějí ho vyšetřovat „doma“. Tomu se ale Ginzburg brání, případ označuje za vykonstruovaný a tvrdí, že mu v ruském žaláři půjde o život. Již několik let ostře kritizuje režim prezidenta Vladimira Putina.

Žádost plná chyb

České Ministerstvo vnitra až na začátku letošního roku uznalo, že Ginzburga by v Rusku potkal dost možná tvrdý proces, a raději mu udělilo roční azyl. Na začátku února opustil brány pankráckého vězení a před několika dny obdržel Ginzburg další pozitivní zprávu: Interpol přestal brát ohled na žádost ruských institucí a již nevede Ginzburga ve své databázi - není tedy již mezinárodně hledaným. Vyplývá to z dokumentů Interpolu, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Komise provedla řádnou kontrolu. Informace, které o vaší osobě poskytlo Rusko, byly 4. června 2021 vymazány z databáze Interpol,“ vyplývá z rozhodnutí Komise pro kontrolu spisů Interpolu.

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Rozhodnutí kontrolní komise Interpolu.

„Jsem vděčný Generálnímu sekretariátu Interpolu a Komisi pro kontrolu spisů za to, že ukončily zneužívání Interpolu ruskými státními úřady proti mé osobě. Interpol zrušil nikoli rozkaz, ale právo Ruska mě pronásledovat. Ruská žádost byla postavena na závažných procesních pochybeních. Poukazoval jsem na to i u českých soudů, ty však mé námitky dlouho ignorovaly. Jejich vinou jsem strávil dva roky ve vazbě na Pankráci, bohužel v zájmu ruských zkorumpovaných úředníků,“ řekl Seznam Zprávám Ginzburg.

Na korupci v ruských státních složkách ostatně už upozornilo i české Ministerstvo vnitra, které Ginzburgovi na rok poskytlo mezinárodní ochranu. „Správní orgán je nucen konstatovat, že v případě jmenovaného nelze vzhledem k míře korupce prakticky ve všech sférách ruské společnosti, včetně vězeňského systému, obecně tvrdých podmínek ve věznicích a omezenému přístupu ke zdravotní péči vyloučit nelidské zacházení spočívající právě v omezení či odepření přístupu ke zdravotní péči,“ uvedli v lednu 2021 pracovníci odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

Prominent, který upadl v nemilost

Vitalij Ginzburg není černobílá postava. Na jedné straně jde o bohatého podnikatele, který v Rusku přes dvě desetiletí podnikal a vydělal až několik miliard korun. Do značné míry tedy se státními složkami musel vycházet. Dodával IT řešení pro významné stavební projekty od moskevského metra přes stadiony pro fotbalové mistrovství světa až po výstavbu kosmodromu Vostočnyj.

Sám o sobě říká, že není žádnou Matkou Terezou. V určité chvíli však už podle něho korupce a tlak státní sféry v daných projektech dosáhly takové míry, že se vzbouřil. „Měl jsem firmu, která měla hodnotu kolem 100 milionů eur. Banky a úřady na mě zaklekly, konkurenčně mě de facto vyřadily ze hry. Před několika lety rozjely vykonstruované trestní řízení, kterým se mě chtěly zbavit,“ popsal Ginzburg v březnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na straně druhé je jeho příběh zajímavý tím, kterak ilustruje chování a postup ruské mocenské elity vůči lidem, kteří se zprotiví kremelským představitelům. Monitorovat takové případy je důležité například z důvodu, že ruským státem řízené společnosti mají zájem v České republice budovat strategické projekty – například jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Ginzburg nyní pobývá v Praze. Když už se vydá za hranice, tak jen západním směrem - například do jižní Francie, kde žije jeho manželka. Následující měsíce chce využít na svou obranu - jak vůči ruským úřadům, které ho chtějí trestně stíhat, tak na poslepování rozpadajícího se byznysu. „Přijel za mnou z Curychu do Prahy můj obchodní partner. Potvrdil, že mé zatčení zhatilo investice do technologií naší firmy, která vyvíjí letištní infrastrukturu. Necháváme vypracovat právní analýzu, která spočítá ztráty a škody způsobené mým nesmyslným vězněním na pokyn ruské státní moci,“ dodal Ginzburg.

Reklama

Doporučované