Hlavní obsah

Tak pracuje ruská propaganda: 25 tisíc lidí v Praze protestovalo proti Bruselu!

Hnutí SPD ve čtvrtek zahájilo kampaň před volbami do europarlamentu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Armádní kanál Zvezda využil čtvrteční akci hnutí SPD na Václavském náměstí v Praze, aby Rusům ukázal, jak mají tisíce Čechů dost diktátu Bruselu. Hrubé odhady přitom hovoří jen o několika stovkách účastníků, z nichž půlka přišla vyjádřit svůj nesouhlas s protiunijní politikou Tomia Okamury a jeho hostů.

Článek

Podle webu ruského armádního televizního kanálu Zvezda se čtvrtečních demonstrací sněmovního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) „proti diktátu Evropské unie“ zúčastnilo 25 tisíc lidí.

Faktem je, že přesný počet účastníků všech čtvrtečních demonstrací v centru Prahy není znám.

Veřejnoprávní agentura ČTK odhadla, že se shromáždění zúčastnilo několik stovek lidí.

A telefonní operátor T-Mobile uvedl, že na Václavském náměstí byl v podvečer jen dvojnásobný počet aktivních uživatelů v síti oproti běžnému dni.

Na zprávu už zareagovalo české Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Na Twitteru doplnilo, že podle informací policie se sešlo zhruba šest stovek lidí a že ruská státní média šíří dezinformace o rozkladu Evropské unie. V tweetu CTHH, které spadá pod ministerstvo vnitra, připomíná i další nepravdivý článek, který hrubě nadhodnocoval počet účastníků na jiné pražské demonstraci – v roce 2017 napsal web Sputnik, že se u sochy maršála Koněva na Praze 6 sešlo „sto tisíc lidí“, realita ale byla řádově odlišná, u pomníku se sešla asi stovka lidí.

Hnutí SPD na Václavském náměstí v Praze zahájilo kampaň před evropskými volbami. Během dne došlo ke střetům mezi jeho příznivci a odpůrci. Předseda hnutí Tomio Okamura při té příležitosti na akci pozval Marine Le Penovou z Francie a Geerta Wilderse z Nizozemska, na jejichž účast Zvezda také upozorňovala.

Web kanálu v listopadu 2017 vyvolal kontroverzi tím, že v den zahájení oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Rusku zveřejnil článek, podle nějž by Československo mělo být vděčné za sovětskou intervenci v roce 1968. Zeman článek označil za čin „novinářského šílence s vylízaným mozkem”. Ruský premiér Dmitrij Medveděv se tehdy od textu distancoval.

Reklama

Doporučované