Hlavní obsah

Ruské úřady zatkly pět Svědků Jehovových. Viní je z ilegálního ozbrojování

Foto: Profimedia.cz

Svědci Jehovovi jsou v Rusku ale ilegální organizací.

Reklama

Ruské úřady zadržely pětici lidí ze zakázané náboženské organizace Svědci Jehovovi. Podle vyjádření prý byli ozbrojeni.

Článek

Ruské bezpečnostní složky zadržely pět členů náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, která je v Rusku zakázaná. Podezírají je z extremismu. Vyšetřovatelé tvrdí, že u zatčených při domovních prohlídkách v jejich bydlištích v Kirovu nalezli dva granáty a výbušné zařízení, stejně jako „velké množství knih s extremistickým obsahem“, uvedla dnes agentura AFP.

Svědkové Jehovovi v Kirovu od loňského srpna do letošního září pořádali podle vyšetřovatelů tajné schůzky. Pro organizaci také vybrali více než půl milionu rublů (asi 170 000 Kč). Čelí proto i obvinění z organizování a financování zakázané extremistické organizace. „Pořádali schůze a zvali další, aby se připojili,“ řekla agentuře AFP mluvčí vyšetřovatelů Jevgenija Vorojcovová.

Je to poprvé, co ruské úřady obvinily Svědky Jehovovy z držení zbraní, upozornil Jaroslav Sivulskij, který dříve působil jako mluvčí ruské organizace. „Jsme šokováni, je to směšné a bizarní. Musí to být omyl,“ dodal.

Svědkové Jehovovi mají v Rusku přibližně 175 000 členů. Hnutí založené roku 1873 ve Spojených státech kazatelem Charlesem Russelem se hlásí ke křesťanství. Pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. V Rusku organizace oficiálně existuje od roku 1991, ruský Nejvyšší soud ji ale loni v dubnu na návrh ministerstva spravedlnosti zakázal. Není to poprvé, co ruské úřady zatkly některé ze členů organizace. Už měsíc po verdiktu soudu byl zatčen dán Dennis Christensen. Do konce června bylo zatčených okolo dvaceti.

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) letos v červnu ostře kritizovala pronásledování Svědků v Rusku. „Svědkové Jehovovi pouze poklidně uplatňují své právo na svobodu vyznání,“ zdůraznila Rachel Denberová z HRW a ruské úřady vyzvala, aby přestaly s náboženským pronásledováním věřících.

Reklama

Související témata:

Doporučované