Hlavní obsah

Rusko nesplnilo podmínky amerického ultimáta kvůli Novičoku. Sankce však ani po téměř čtvrt roce nepřicházejí

USA vyhrožovaly Rusku další vlnou sankcí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

USA v srpnu vyzvaly Rusko, aby do tří měsíců poskytlo záruky, že nebude dále používat chemické nebo biologické zbraně. Lhůta vypršela v listopadu, Trumpova administrativa však stále nijak nereaguje.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa už téměř tři měsíce odkládá zavedení sankcí vůči Rusku, které měly potrestat Moskvu za loňské přiotrávení bývalého tajného agenta Sergeje Skripala Novičokem ve Velké Británii. Američané se brání, že žádná lhůta pro zavedení sankcí stanovena není. Informují o tom americká média.

Spojené státy v srpnu dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti Skripalovi a jeho dceři Juliji použilo Rusko. USA k rozhodnutí o odpovědnosti Ruska dospěly s využitím amerického zákona o kontrole a likvidaci chemických a biologických zbraní. Washington následně oznámil plánované zavedení sankcí proti Rusku. První, srpnová, fáze se týkala obchodní výměny a finančních transakcí.

Druhá fáze sankce měla následovat po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN. Sankce měla snížit úroveň diplomatických styků, zakázala by ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

Rusko podle amerického ministerstva zahraničí v termínu tyto podmínky nesplnilo. Nebylo prý schopné ověřit, zda Rusko plní mezinárodní úmluvu o chemických zbraních. Trumpova administrativa na to však ani po téměř třech měsících nijak nereaguje. „V zákoně neexistuje žádná lhůta pro uvalení sankcí,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

V anglickém Salisbury byli v březnu otráveni armádním jedem bývalý ruský agent pracující pro Británii Skripal a jeho dcera Julija. Oba přežili. Británie z činu, k němuž byla použita nervově paralytická látka Novičok, obvinila Rusko. Moskva jakoukoli spojitost odmítá.

Reklama

Doporučované