Hlavní obsah

Rusko opět bombarduje Idlib, píše SOHR. Turecko z obav před vlnou uprchlíků posiluje hranici

Foto: Profimedia.cz

Archivní fotografie záchranných prací po explozi v Idlibu.

Reklama

Rusko po 22denní přestávce dnes začalo opět bombardovat syrskou provincii Idlib, kterou ovládají odpůrci vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v Sýrii dlouhodobě monitoruje.

Článek

Už několik týdnů se spekuluje o tom, že syrská armáda se chystá s ruskou vzdušnou podporou k ofenzivě v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, kterou mají v rukou povstalci a islamisté. Damašek protivládní bojovníky i civilní obyvatele v poslední době několikrát vyzval, aby umožnili návrat státních institucí do této části země.

OSN již dříve informovala, že by v případě ofenzivy mohlo k hranici Turecka, které na severozápadě s provincií Idlib sousedí, vyrazit až 2,5 milionu lidí. Ozbrojené skupiny v Idlibu se podle SOHR už minulý týden začaly připravovat na útok vládních vojsk a mimo jiné zničily několik mostů. Írán před časem oznámil, že Asada při ofenzivě podpoří.

Turecko už se začalo na případnou vlnu uprchlíků připravovat. Posílilo vojenskou techniku na hranici se Sýrií. Osm nákladních vozů s tanky M-60 a houfnicemi projelo jihotureckou provincií Kilis a technika byla posléze předána tureckým vojákům na syrské straně hranice.

Tanky jsou vybaveny pozorovacím zařízením, aby vojáci mohli sledovat pohyb uprchlíků. Ankara zároveň rozšířila běženecký tábor Atima na syrské straně hranice a posílila svých 12 pozorovacích stanovišť v Idlibu.

Trump Asada před útokem důrazně varoval

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlib, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali „vážnou humanitární chybu“.

Rusko se k Idlibu v uplynulém týdnu vyjadřovalo několikrát. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.

Reklama

Doporučované