Hlavní obsah

Rusko připravuje půdu pro setkání Putina a Kima

Putin se má sejít s Kimem.Video: Reuters

 

Reklama

V pondělí se sešli náměstci ministrů zahraničí Ruska a KLDR, aby projednali bezpečnostní otázky. Severní Korea už ale plánuje setkání s Ruskem.

Článek

Rusko připravuje návštěvu severokorejského vůdce Kim Čong-una, pracuje se na podrobnostech ohledně harmonogramu a místa. Novinářům v Moskvě to dnes řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Prezident Vladimir Putin Kima k návštěvě Ruska pozval minulý měsíc.

Severokorejský diktátor bude podle ruských diplomatů informovat Putina o procesu denuklearizace Korejského poloostrova, ke kterému se Kim zavázal při červencovém americko-severokorejském summitu v Singapuru. O likvidaci jaderného arzenálu KLDR jednal v minulých dnech v Pchjongjangu americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Agentura TASS oznámila, že v Moskvě se dnes na úrovni náměstků ministrů zahraničí uskutečnily rusko-severokorejské bezpečnostní konzultace. Posouzeny byly „klíčové aspekty“ urovnání situace na Korejském poloostrově s tím, že koordinace otázek regionální bezpečnosti se bude dál upevňovat, uvedla ruská agentura.

O korejském problému budou podle TASS v Moskvě v úterý jednat náměstci ministrů zahraničí Ruska, Severní Koreje a Číny.

Reklama

Doporučované