Hlavní obsah

Rusko proti Navalnému válčí i na internetu. Pomocí cenzury i botů

Foto: Profimedia.cz

Téměř dvouhodinový snímek o údajné luxusní Putinově rezidenci zveřejnil Navalnyj na platformě YouTube.

Reklama

Zatímco ruská média jsou z většiny pod vlivem Kremlu, sociální sítě se staly útočištěm opozičních názorů. Právě proti těmto platformám ale začíná Rusko přitvrzovat, a to především v době celostátních protestů za Alexeje Navalného.

Článek

Hlavní informační zdroj pro mladé Rusy a platforma pro opoziční názory, takové postavení má aktuálně v zemi například služba TikTok nebo populární portál YouTube.

Na TikToku sesbírala některá videa zachycující sobotní demonstrace na podporu Alexeje Navalného stovky tisíc zhlédnutí, celkově pak mělo jít o stovky milionů zhlédnutí, uvádí agentura AFP. Autoři krátkých videí také zveřejňovali návody, jak se vyhnout zatčení, například vydáváním se za zahraniční turisty.

V posledních dnech pak rekordy sledovanosti boří na platformě YouTube zveřejněná investigativa Navalného a jeho týmu přetavená do téměř dvouhodinového dokumentu. Snímek Navalného spolupracovníci na videoportálu zveřejnili v úterý, od té doby film o údajné luxusní Putinově rezidenci na břehu Černého moře posbíral přes 77 milionů zhlédnutí. Další informace pak Navalnyj doplnil na svém webu.

Rusko se zpřísňováním pravidel v kyberprostoru začalo už dříve. K cenzuře internetu slouží ruské vládě federální úřad Roskomnadzor (Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií), který spadá pod ministerstvo komunikací.

Právě tento úřad podle zákonů Ruské federace rozhoduje o zařazení webů na ruskou černou listinu. Na ní už se ocitly například webové stránky kritika Kremlu a slavného šachisty Garryho Kasparova. Rusové nemohou používat ani platformu LinkedIn.

Roskomnadzor svou aktivitu navýšil tento týden kvůli početným výzvám na sociálních sítích k účasti na demonstracích. Úřad podle AFP varoval provozovatele sociálních sítí, že pokud neodstraní obsah vyzývající k účasti nezletilé, přistoupí k pokutám. Platformy, které neuposlechnou výzvu úřadu, mohou čelit pokutám až do výše 4 milionů rublů (1,16 milionu korun).

V předvečer celostátních protestů pak Roskomnadzor uvedl, že TikTok „odstranil 38 procent informací podněcujících nezletilé k nebezpečnému protiprávnímu jednání“, a dodal, že další sociální sítě včetně Instagramu (17 procent nahlášených příspěvků) a YouTube (50 procent) podobný obsah na jeho žádost také odstranily.

Společnost Facebook, které sociální síť Instagram patří, ale toto tvrzení odmítá. „Od místního regulačního orgánu jsme obdrželi žádosti o omezení přístupu k určitému obsahu, který podporoval protesty,“ řekl mluvčí Facebooku agentuře AFP.„Protože tento obsah nijak neporušoval naše standardy komunity, zůstal na naší platformě,“ dodal mluvčí. Společnost TikTok podle Reuters situaci nekomentovala.

V Rusku v současné době nelze využívat hned několik internetových služeb, kromě již zmíněného LinkedInu také například videoplatformu Dailymotion. Obě služby totiž odmítly spolupracovat s úřady. Zákaz platformy YouTube vlastněné společností Google se ale podle odborníků nechystá. „Roskomnadzor nemá mnoho finančních prostředků,“ cituje AFP šéfa nevládní organizace pro digitální práva Roskomsvoboda Arťoma Kozljuka. Podle něj se navíc vliv úřadu přeceňuje.

Mnohem snazší bude podle Kozljuka domluva s TikTokem, který pochází z Kremlu nakloněné Číny. V tomto případě ale ruští cenzoři podle něj narážejí na neznalost fungování této sociální sítě. Podle ruské stanice RT budou pracovníci Roskomnadzoru absolvovat kurzy, které jim pomohou službě a slangu mladých porozumět.

O vytvoření konkurence YouTube se snaží ruský mediální holding Gazprom Media se svým portálem RuTube. Na videoplatformě si lze pustit pouze obsah schválený vládou, jeho nabídka je tak ve srovnání s YouTube značně omezená. Rusko se pak má podle AFP pokoušet o vývoj své verze TikToku.

Proti obsahu na internetu, jehož autory jsou představitelé opozice, ale ruská vláda nebojuje pouze cenzurou, píše opoziční server Meduza. Během posledního týdne přibyly na sociální síti Instagram opozičním tvářím i médiím tisíce sledujících. Většina z nich jsou ale pravděpodobně falešné účty, často fungující jako takzvaní boti, tedy programy, které pro svého autora nebo majitele opakovaně vykonávají nějakou rutinní činnost.

Od 20. ledna hlásí Navalného blízcí spolupracovníci tisíce nových sledujících, vždy má jít o falešné účty. Stejné sledující s nápadně dlouhými a nesmyslnými jmény v azbuce i latince pak hlásí i opoziční politická organizace Otevřené Rusko nebo nezávislá média jako deník Novaja gazeta nebo televize Dožď, některým přibyly přes noc až tři tisíce sledujících.

Cílem těchto koordinovaných akcí může být podle Michaila Klimareva z organizace Internet Protection Society dostat opoziční figury ze sociálních sítí. „Mnoho falešných účtů se přihlásí k odběru určitého účtu, následně pravděpodobně plánují podat obrovské množství stížností s cílem získat automatickou odpověď od Instagramu, který hojně nahlašovaný účet zablokuje,“ cituje Klimareva server Meduza.

Reklama

Související témata:

Doporučované