Hlavní obsah

Rusko řeší následky bezprecedentního kroku. V rozpočtu chybí peníze z ropy

Foto: Profimedia.cz

Těžba ropy v Rusku loni poprvé od roku 2008 klesla. Ilustrační fotografie.

Reklama

Těžba ropy v Rusku se loni poprvé od roku 2008 snížila. Průměr 10,27 milionu barelů denně je nejnižší od roku 2011. Hlavním důvodem je dohoda s ostatními producenty o snížení těžby za účelem podpory cen a také dopady pandemie.

Článek

Moskva loni v dubnu přistoupila na snížení své produkce ropy o více než dva miliony barelů denně. Vzhledem k tomu, že je to dobrovolné snížení, znamená to podle agentury Reuters zcela bezprecedentní krok. Snížit produkci se tehdy zavázali jak členové Organizace zemí vyvážejících ropu, tak i někteří jejich spojenci, právě včetně Ruska. Tedy skupina označovaná jako OPEC+.

„Lze očekávat, že vzhledem ke snížení produkce ropy dosáhne deficit vládního rozpočtu okolo šesti procent. V roce 2019 tamní vláda hospodařila s dvouprocentním přebytkem. Přestože jde o výrazné meziroční zhoršení, není tato úroveň v kontextu ostatních zemí nikterak výjimečná,“ uvádí pro Byznys Seznam Zpráv Tomáš Pfeiler, analytik společnosti Cyrrus.

Deficit by se měl v roce 2021 podle něj zlepšit a dostat se pod úroveň tří procent.

Kolik - a za kolik

Země loni vytěžila 512,68 milionu tun ropy a kondenzátů. Pokles je ale zhruba v souladu s očekáváním. O rok dříve těžba dosáhla postsovětského maxima 560,2 milionu tun.

Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje mírně nad 50 dolary za barel. Loni v dubnu v reakci na šok způsobený pandemií přechodně spadla až k 20 dolarům za barel.

Ropa a plyn tvoří podle Petra Bartoně, hlavního ekonoma investiční skupiny Natland, zhruba polovinu ruských vývozů. „Proto se občas Rusku na mezinárodních trzích říká ‚čerpací stanice‘. Putin samozřejmě dobře věděl o tomto propadu, proto mu těsně před Vánoci věnoval velkou část svého bilancování ke konci roku. Snažil se to vysvětlit tím, že Rusko transformuje svoje vývozy tak, aby nebylo na ropě tolik závislé,“ říká pro SZ Byznys a tvrdí, že ruská ekonomika ztratila zhruba čtyřikrát více na poklesu ceny ropy, než kolik ztratila na poklesu množství produkce.

„V barelech klesla ruská produkce o 8,6 procenta. K tomu je ale třeba připočíst pokles ceny těchto barelů. V roce 2020 to bylo o obrovských 35 procent. Pokles ceny vždy znamená, že se tržní ekonomika začne přeorientovávat na výrobu něčeho jiného, čemu ceny tolik neklesají. Bylo by ovšem naivní se domnívat, že dominantním určovatelem ruské produkce je trh. Obzvláště ruská ekonomika bude mít problém se transformovat na alternativní produkci,“ vysvětluje Petr Bartoň.

Podle odhadů americké investiční banky Goldman Sachs může cena ropy letos vyšplhat až na 60 amerických dolarů za barel.

„Což pro ruské producenty, kteří se dostanou nákladově i na zhruba 10 dolarů za barel, představuje velice atraktivní marži. Navíc i přes stále velkou závislost Ruska na těžebním a zpracovatelském průmyslu, kdy příjmy z prodeje zemního plynu a ropy tvoří přibližně dvě třetiny rozpočtu, se tento podíl postupně snižuje a ruská ekonomika se snaží přeorientovat víc na sektor služeb a technologií,“ komentuje analytik Investičního webu a spolupracovník Seznam Zpráv Petr Novotný pro SZ Byznys.

„Je důležité dodat, že ruská ekonomika si s pandemií koronaviru zatím poradila lépe než většina světa, propad HDP v porovnání s vyspělými trhy, ale i řadou rozvíjejících se trhů, byl přibližně poloviční a podle Světové banky by měl v letošním roce následovat růst o 2,6 procenta,“ doplňuje analytik Investičního webu s tím, že i přes aktuálně vysoké počty pozitivně testovaných v Rusku není aplikován tvrdý lockdown ekonomiky jako například v Evropské unii nebo USA a už začala masová vakcinace ruského obyvatelstva.

Rusko začne jednat o navýšení těžby

Od dubnové dohody, která byla podle objemu snížení těžby rekordní, začala skupina OPEC+ těžební omezení postupně odbourávat.

OPEC+ by se měl k dalšímu jednání sejít v pondělí 4. ledna. Očekává se, že Rusko začne od ledna těžit navíc 125 tisíc barelů ropy denně. Místopředseda ruské vlády a ministr energetiky Alexandr Novak řekl, že jeho země podpoří postupné zvyšování těžby, od února za celou skupinu OPEC+ o dalších 500 tisíc barelů denně.

Reklama

Doporučované