Hlavní obsah

Rusko se odpojí od internetu. Trénuje na kybernetickou válku

Rusko se připravuje na kybernetickou válku.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Do příprav na kybernetickou válku patří i závěr vytvořit vlastní síť, nezávislou na zbytku světového internetu. Systém by měl být podobný tomu čínskému – s vlastními, nikoliv globálními, službami.

Článek

Rusko se plánuje krátce zcela odpojit od internetu v rámci příprav na budoucí kybernetickou válku, informuje o tom server BBC. Při plánované zkoušce, ke které by mělo dojít do konce března, veškerá data kolující mezi ruskými občany a organizacemi, firmami či úřady zůstanou v zemi a nebudou se šířit dál do světa. Přesné datum testu zatím nebylo stanoveno.

Minulý rok byl v Rusku podán návrh zákona s názvem Národní program digitální ekonomiky, který zemi připraví na případ, že by internet musel fungovat nezávisle na okolním světě. Zákon požaduje od ruských poskytovatelů internetu, aby zajistili fungování sítě ve stavu, kdy by došlo k izolaci Ruska od světového internetu z iniciativy zahraničních států.

Skrze opatření v navrhovaném zákoně by tak mělo dojít k vytvoření vlastní verze interního webového systému v Rusku nazvaného DNS, který bude fungovat právě v případě odpojení od mezinárodních serverů.

Rusko je pravidelně obviňováno z kybernetických útoků a ovlivňování zpráv. NATO a jeho spojenci tak dlouhodobě hrozí sankcemi proti Rusku nebo je už v několika případech zavedly. V případě kybernetické války se Rusko obává, by některé země mohly zajít ještě dál.

Na základy systému DNS v současné době údajně dohlíží asi 12 organizací, ale žádná z nich nesídlí přímo v Rusku, uvádí dále BBC. Nicméně v Rusku už existuje mnoho kopií síťového adresáře, interní systém tak bude fungovat i v případě, že dojde k další eskalaci sankcí a odříznutí země od světové sítě.

Ruská vláda také požaduje, aby veškerá domácí data nejdříve procházela novým systémem. Jde o podobnou situaci, jaká nyní panuje v Číně. Ve východoasijské zemi také funguje řada internetových služeb, které provozuje čínská vláda nebo místní společnosti – od sociálních sítí po vyhledávače. Globální firmy mají přístup do Číny zablokovaný, jde například o Google, Facebook či Twitter.

Podle ruských zpravodajských agentur národní poskytovatelé internetových služeb návrh zákona obecně podporují. Neshodují se ale ve způsobu provedení a jsou přesvědčeni, že odpojení Ruska od sítě způsobí „vážné narušení“ internetového provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované