Hlavní obsah

Velká Británie viní Rusko z páchání kybernetických útoků po celém světě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes v prohlášení obvinil ruskou vojenskou rozvědku GRU, že v celém světě páchá kybernetické útoky na politické a sportovní instituce, podniky a média.

Článek

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt se při obvinění Ruska z kybernetických útoků odvolal na zjištění britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC).

Šéf britské diplomacie v prohlášení dodal, že dílem GRU byly například útoky na ukrajinský dopravní systém, Světovou antidopingovou agenturu (WADA) a volební kampaň demokratů před americkými prezidentskými volbami v roce 2016.

„Takové chování ukazuje na to, že chtějí operovat bez ohledu na mezinárodní právo nebo zavedené normy a jednat s pocitem beztrestnosti a bez zvažování důsledků,“ uvedl Hunt. Dodal, že Británie a její spojenci tyto pokusy GRU o narušení mezinárodní stability odhalí a odpoví na ně.

V samostatném prohlášení Rusko z kyberútoků obvinila i australská vláda. Učinila tak prý po konzultaci s tajnými službami a se spojenci.

Londýn GRU rovněž obviňuje z březnového útoku nervově paralytickou látkou na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury. Rusko podíl na otrávení dvojice opakovaně odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované