Hlavní obsah

Rusko svolávalo před volbami v USA demonstrace na podporu Trumpa

Vyšetřovatelé zjišťují, zda Rusko neovlivňovalo americké volby prostřednictvím FacebookuVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Vyšetřovatelé amerického Kongresu také zjišťují, jak se po Facebooku šířila Ruskem placená dezinformační reklama.

Článek

Reportéři amerického webu The Daily Beast přinesli informaci, že operativci přímo z Kremlu během kampaně před americkými prezidentskými volbami svolávali skrze Facebook demonstrace na podporu Donalda Trumpa. Jde o další přiživení obvinění, že Rusko zasahovalo do loňských voleb v USA.

Informace přichází v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin obviňuje naopak Spojené státy ze svolávání demonstrací proti ruské vládě v Moskvě.

Vyšetřovací komise amerického Kongresu také zjistila, že Facebook během prezidentských voleb poskytl reklamní prostor ruské společnosti, která cíleně šířila dezinformace. Reklama cílila na voliče a propagovala falešné zprávy o homosexualitě, rasismu či imigraci. Firma dříve spojená s Kremlem za ni zaplatila 100 000 dolarů, v přepočtu více než dva miliony korun.

Pokud by se podezření na ruský zásah do voleb potvrdilo, šlo by o federální zločin. Americké právo zakazuje jakýmkoliv zahraničním garniturám - přímo, či nepřímo - financovat a ovlivňovat jakékoliv americké volby.

Ovšem podle slov bývalého agenta FBI Clinta Wattse je téměř nemožné zjistit, kdo zakoupil účty, prostřednictvím kterých byla reklama šířena. Vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby nicméně pokračuje dál a sleduje několik různých stop.

Reklama

Doporučované