Hlavní obsah

Trumpa v USA vyšetřují kvůli ovlivňování justice v případu ruských zásahů do voleb

Trump je předmětem zvláštního vyšetřování. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Se zprávou přišel deník The Washington Post.

Článek

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller podle anonymních zdrojů deníku The Washington Post zahájil vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa. Prověřuje jeho údajné ovlivnění americké justice v návaznosti na ruskou manipulaci s americkými prezidentskými volbami.

Robert Mueller, bývalý ředitel FBI a zvláštní vyšetřovatel pověřený ministerstvem spravedlnosti, vede od poloviny května zvláštní vyšetřování možné spolupráce mezi Ruskem a zástupci předvolební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa s cílem ovlivnit loňské prezidentské volby v neprospěch jeho soupeřky Hillary Clintonové.

Předmětem Muellerova vyšetřování se podle deníku stal také samotný prezident Trump. Vyšetřování údajného ovlivňování justice ze strany prezidenta Trumpa začalo několik dní poté, co z funkce 9. května nečekaně odvolal ředitele FBI Jamese Comeyho.

„Únik informací z FBI týkajících se prezidenta je ostudný, neomluvitelný a nelegální," řekl listu WP Marc Corallo, mluvčí advokáta Marka Kasowitze, který za Bílý dům zodpovídá všechny dotazy týkající se vyšetřování údajných ruských zásahů do voleb.

Comey před týdnem vypovídal před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami. Tehdy řekl, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat prezidentskou kampaň. Dle svých slov je také přesvědčený, že pravým důvodem jeho odvolání z funkce šéfa FBI byla snaha prezidenta Trumpa změnit způsob vyšetřování ruských zásahů do kampaně před prezidentskými volbami.

Trump, kterého Comey ještě ve funkci ředitele FBI několikrát ujistil, že jeho osoba není předmětem vyšetřování, prý výslovně nežádal o zastavení vyšetřování ruských aktivit. Chtěl však dosáhnout toho, aby FBI přestala zkoumat ruské kontakty prezidentova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Tento týden musel před senátním výborem vypovídat také ministr spravedlnosti Spojených států Jeff Sessions, který obhajoval Comeyho odvolání. Muellerovi vyjádřil Sessions důvěru. Americká média přitom týž den citovala jednoho z Trumpových blízkých přátel, podle něhož prezident zvažuje Muellerovo odvolání.

Reklama

Doporučované