Hlavní obsah

Trumpovi lidé se před volbami sešli s ruskou stranou, nabídla jim kompro na Clintonovou

List The New York Times přinesl informace o schůzce Trumpových blízkých s Ruskem (video: Ruptly).

 

Reklama

O vůbec první schůzce vztahující se ke kauze zasahování Ruska do prezidentských voleb v USA napsal list The New York Times.

Článek

Nejstarší syn Donalda Trumpa, zeť Jared Kushner a bývalý šéf prezidentské kampaně Paul Manafort se krátce po získání nominace setkali s ruskou právničkou napojenou na Kreml. S novými informacemi ke kauze údajných ruských zásahů do amerických prezidentských voleb přišel list The New York Times.

K setkání, jež potvrdil sám Donald Trump mladší, došlo loni v červnu. Syn prezidenta ale popřel, že by se schůzka týkala kampaně. Šlo podle něj o krátké seznamovací setkání, které se týkalo především zrušeného programu na adopci ruských dětí americkými občany. „Nebylo to v té době tématem kampaně a nenásledovala žádná další schůzka," uvedl Trump junior v prohlášení.

Se setkáním podle nejmenovaných zdrojů z Bílého domu souhlasil poté, co získal příslib kompromitujících informací na prezidentskou kandidátku Demokratické strany Clintonovou. Sám prezident o schůzce údajně nevěděl a neúčastnil se jí.

Pozvání naopak přijali manžel prezidentovy dcery Ivanky Jared Kushner a bývalý šéf prezidentské kampaně Paul Manafort, jenž loni v srpnu na funkci rezignoval poté, co byl obviněn z pobírání peněz od bývalého ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Během vyšetřování padají hlavy

Nejrůznější instituce a úřady v USA se zabývají údajnými vazbami prezidenta Trumpa, jeho blízkých a spolupracovníků na ruské představitele. Vyšetřování je součástí větší kauzy kolem údajných zásahů Moskvy do amerických prezidentských voleb, z nichž Trump vyšel loni v listopadu jako vítěz.

Kvůli kontaktům s Ruskem skončilo již několik prezidentových spolupracovníků. Schůzky s ruským velvyslancem stály například místo Trumpova bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Případ vyšetřuje Kongres i FBI. Trump již odvolal z funkce na padesát úředníků zapojených do několika vyšetřování. Během prvních čtyř měsíců v prezidentském křesle se zbavil dočasné ministryně spravedlnosti Sally Yatesové, bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho a čtyřiceti šesti prokurátorů včetně Preeta Bharary z New Yorku. Comey, jehož Trump odvolal na začátku května, během výslechu pod přísahou potvrdil ruský vliv na volby v USA.

Reklama

Doporučované