Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že nemělo důvod otrávit Navalného. Co zatím o případu víme?

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj.

Reklama

Od středy, kdy Německo oznámilo, že ruského opozičníka Alexeje Navalného někdo otrávil novičokem, přibývá odsuzujících reakcí ze západních států. Evropská komise ve čtvrtek ujistila, že nové sankce na Rusko zatím neplánuje.

Článek

Další sankce Evropské unie na Rusko mohou být uvaleny až poté, co vyšetřování odhalí, kdo je odpovědný za otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, řekl to podle agentury Reuters mluvčí Evropské komise. Zdůraznil, že zatím žádné takové vyšetřování neprobíhá.

Rusko mezitím obvinění z odpovědnosti za čin znovu odmítlo s tím, že „by taková věc nikomu nepomohla“. Co všechno o případu dosud víme?

Už od čtvrtka 20. srpna je ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj v kómatu. Po cestě na palubě letadla mezi Tomskem a Moskvou se mu udělalo nevolno, podle jeho spolupracovníků mu byl podán jed v čaji. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku. Rázem se ozvaly Francie a Německo, které se již ve čtvrtek nabídly, že Navalného hospitalizují na své půdě. Lékaři, kteří Navalného v Rusku ošetřovali, nejprve oddalovali sdělení výsledků, posléze hovořili o nízké hladině cukru v krvi a o přítomnosti alkoholu v moči.

Zdravotníci také bránili jeho převozu do berlínské nemocnice s tím, že by ho nemusel přežít. Speciální tým německých lékařů vyslaný na zkontrolování stavu Alexeje Navalného ale poté v Omsku rozhodl, že je pacient schopen transportu do Berlína. Navalnyj přistál v Berlíně v sobotu ráno, následně ho hospitalizovala klinika Charité.

Berlínská klinika následně ve svém prohlášení uvedla, že tým lékařů, který o Navalného pečuje, našel v jeho těle stopy látky potlačující cholinestarázu. „Klinické nálezy nasvědčují intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa,“ uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení.

Mezi takzvané inhibitory, tedy látky, které způsobují snížení aktivity enzymu, v tomto případě cholinesterázy, patří sarin a další nervové látky, včetně novičoku. Ruští lékaři ale vyloučili otravu s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy žádných toxinů. Osoby otrávené inhibitorem cholinesterázy trpí nadměrnou tvorbou slin a dýchacími problémy, nemohou tak bez pomoci normálně dýchat. Bez ošetření pak může taková otrava způsobit ochrnutí, záchvaty a nakonec až smrt,“ informoval web televize Deutsche Welle.

Zdravotnický personál musí v tomto případě především zajistit, aby u pacientů nedošlo k poškození jejich dýchacích svalů. Z tohoto důvodu byl Navalnyj okamžitě umístěn na umělou plicní ventilaci. Lékaři následně takto postiženým pacientům podávají atropin, tedy alkaloid, který v případě otravy nervovými plyny nebo například organofosfátovými insekticidy slouží jako protijed.

Ve středu ale přišlo zásadní prohlášení. K otravě Navalného byla podle německé vlády nade vši pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. „Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vši pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda. Berlín dále oznámil, že chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení.

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda. Kancléřka Angela Merkelová to označila za „pokus o vraždu“ za použití nervové látky. Motivem zločinu podle ní bylo Navalného umlčet. „Očekáváme, že se ruská vláda k tomuto případu vyjádří. Vyvstávají nyní velmi závažné otázky, na něž může a musí odpovědět jedině ruská vláda,“ prohlásila kancléřka.

Kreml nedostal žádnou informaci se závěrem německých úřadů o tom, že bloger Alexej Navalnyj byl otráven látkou ze skupiny novičok. Podle agentury TASS to řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Ne, taková informace nám nebyla sdělena,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda Kreml o těchto závěrech ví.

Podle agentury Reuters Rusko neinformovalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní o tom, že by skladovalo novičok nebo suroviny na jeho výrobu. Vyzbrojování chemickými zbraněmi je od roku 1997 zakázáno Úmluvou o chemických zbraních, kterou Moskva podepsala. V listopadu 2019 se navíc členové Organizace pro zákaz chemických zbraní dohodli na rozšíření seznamu zakázaných látek, na který umístili látky ze skupiny novičok. Zákaz začal platit od 7. července 2020.

Rusko a Spojené státy kdysi řídily jedny z největších programů výroby a skladování chemických zbraní na světě. Rusko podle údajů Organizace pro zákaz chemických zbraní dokončilo ničení zásob chemických zbraní v loňském roce. USA pak mají být podle organizace v závěrečné fázi likvidování vlastních zásob. Podle odbornice na chemické zbraně Amy Smithsonové lze novičok vyrobit z agrochemikálií, a tím tak jeho výroba může být skryta v komerčním průmyslu, píše Reuters.

Reklama

Doporučované