Hlavní obsah

Rusové dodají Syřanům moderní protileteckou obranu S-300. Rozezná, kdo je spojenec

Rusko dodá do Sýrie moderní obranný systém S-300.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Ruská armáda v příštích dvou týdnech dodá syrskému režimu protiletecký obranný systém S-300. Reaguje tím na sestřelení ruského letounu, který minulý týden zasáhla syrská raketa.

Článek

Rusové ze sestřelení letounu, na jehož palubě při pádu zahynula patnáctičlenná posádka, viní Izrael. Cílem syrské rakety měl být izraelský letoun, který ale podle Rusů natlačil jejich letadlo do dráhy střely. Izraelský letoun krátce před incidentem provedl nálet na cíle na syrském území, kde měl zneškodnit zásilku zbraní mířící do rukou Íránem podporovaného Hizballáhu.

Syrská armáda k vyslání rakety použila starší protiletadlový systém S-200. Podle Moskvy systém není schopný rozlišit ruská letadla jako spřátelenou sílu. Moderní systém typu S-300 má armáda do Sýrie dodat v příštích dvou týdnech. S odvoláním na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua to uvedla agentura AP.

Šojgu při oznámení posílení syrské vzdušné obrany dodal, že dodávka moderních systémů ochladí horké hlavy, které ohrožují ruské vojáky v regionu. Rusové v minulosti dodání systému S-300 do Sýrie odmítali na základě dohody s Izraelem, jehož vedení se obávalo, že by syrská vláda mohla rakety použít proti němu. Systém chránil jen Damašek.

Šojgu ale uvedl, že doba se změnila a není to vinou Ruska. Rusové svou kampaň v Sýrii po boku vládních sil Bašára Asada zahájili v roce 2015 a dlouhodobě se snaží balancovat na hraně přátelských vztahů jak s Izraelem, tak jeho úhlavním nepřítelem z Íránu.

Ruský prezident Vladimir Putin snahu udržovat s Izraelem korektní vztahy potvrdil, když uvedl, že sestřelení ruského letounu byla souhra okolností s fatálním vyústěním. Armádní špičky Kremlu ale z linky, která svádí vinu za sestřelení letadla na Izrael, neustupují.

Krátce po oznámení zásilky protileteckého systému se podle AP Putin telefonicky spojil s Asadem a při hovoru potvrdil jeho dodání. Kromě systému S-300 měli lídři podle oficiálního vyjádření Moskvy také hovořit o nejnovějším vývoji v Idlibu, který zůstává poslední oblastí pod nadvládou protivládních rebelů.

Podle agentury AFP kromě zásilky obranného systému Rusové také plánují blokovat signály radarů a satelitů navigujících letouny, které se chystají k útoku ze Středozemního moře. Taková trasa odpovídá operacím izraelské armády.

Reklama

Související témata:

Doporučované