Hlavní obsah

Rusové staví větrné elektrárny. Mají mít výkon jako reaktor v Dukovanech

Foto: Rosatom

Kočubejevská větrná elektrárna s 84 turbínami.

Reklama

Rosatom uvedl do provozu největší větrnou elektrárnu na území Ruské federace. Její celkový výkon odpovídá 210 MW. Do konce roku 2024 chce zprovoznit větrné turbíny o celkovém výkonu zhruba 1,2 GW.

Článek

Ruská státní korporace zaměřená na jadernou energetiku Rosatom zprovoznila největší větrnou elektrárnu v Rusku. Letos v lednu začala Kočubejevská větrná elektrárna dodávat elektřinu na ruskou energetickou burzu.

„Díky úspěšným zkušenostem s výstavbou a provozem větrných elektráren, zavedení sériové výroby komponent a systémů pro větrné turbíny a efektivnímu dodavatelskému řetězci, který zahrnuje i podniky Rosatomu, se nám daří realizovat naše projekty ve větrné energetice systémově a Kočubejevskou elektrárnu jsme postavili za dva roky,“ uvedl v tiskové zprávě Alexandr Korčagin, generální ředitel společnosti NovaWind, která realizuje projekty v oblasti větrné energetiky a zároveň je divizí Rosatomu.

Rosatom začal elektrárnu spouštět už v prosinci 2020. Tvoří ji 84 větrných turbín o celkovém výkonu 210 MW. Pro porovnání instalovaný výkon větrných elektráren v roce 2019 v Česku činil 340 MW.

Elektrárna se nachází na jihu Ruska ve Stavropolském kraji, který je podle Korčagina pro NovaWind klíčovým regionem. Rosatom v dalších třech lokalitách ve Stavropolském kraji a Rostovské oblasti aktuálně realizuje stavby dalších větrných elektráren.

Největší větrná elektrárna v Rusku je zatím druhým projektem společnosti NovaWind. Do konce roku 2024 chce Rosatom uvést do provozu další větrné turbíny, jejichž celkový výkon bude zhruba 1,2 GW, což odpovídá budoucímu reaktoru v Dukovanech.

Rosatom by se mohl podílet i na dokončení jaderného bloku v dukovanské elektrárně. V červnu ale požádal senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost o vyloučení ruského Rosatomu z konkurzu na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Tento požadavek na vládu vznesl i několikrát poté. Stejně tak chce z chystaného dukovanského tendru vyloučit i čínskou společnost CGN. Proti návrhu se postavil například prezident Miloš Zeman.

Rosatom vlastní a provozuje všech deset jaderných elektráren v Rusku. Staví tam dalších šest jaderných bloků, včetně plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov a projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu.

Reklama

Doporučované