Hlavní obsah

Rusové vyšli do ulic proti Putinovi, mnohde to skončilo v poutech

Záběry z Petrohradu, kde policie zatýkala demonstranty proti Vladimiru Putinovi.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Největší protest se odehrál v Moskvě, kde se lidé marně snažili doručit na ministerstva dopis s výzvou pro Vladimira Putina, aby už nekandidoval. Mocnář dominuje ruské politice už sedmnáct let.

Článek

Sympatizanti zakázaného hnutí Otevřené Rusko v sobotu nejméně na deseti místech protestovali proti ruské hlavě státu. Žádali, aby Vladimir Putin nekandidoval na prezidentský post.

Volby se odehrají v březnu příštího roku a Putin, který je v úřadu již třetí volební období - ruské politice dominuje sedmnáctým rokem, se dosud nevyslovil, zda se bude o úřad znovu ucházet. Vzhledem k tomu, jak široké popularitě se čtyřiašedesátiletý státník těší, je ovšem jeho opětovné zvolení vysoce pravděpodobné.

Otevřené Rusko založil v exilu Michail Chodorkovskij, někdejší nejbohatší Rus a kritik Kremlu. Dlouhá léta strávil ve vězení za údajné defraudace a krádeže ropy, světová média proces označila za politický. Režim má naopak Chodorkovského za obyčejného zloděje.

Protesty, které svolal, se odehrály pod názvem „Jsme z něj nemocní". Největší akci zažila Moskva. Agentura Reuters napsala, že v centru se dříve než demonstranti shromáždily stovky příslušníků pořádkové policie. Oblast obklopilo na třicet policejních autobusů.

„Nevidím nic pozitivního, co by se za jeho vlády odehrálo," vysvětlila agentuře svou účast šestnáctiletá moskevská školačka Anna. „Spíš se mi zdá, že se věci zhoršují. A za hlavní důvod považuji to, že ti u moci jsou pořád stejní lidé."

Moskevský protest proběhl pokojně, jinde se zatýkalo. Záběry, na kterých pořádkoví policisté vláčí k antonům demonstranty, přišly z Petrohradu či města Kemerovo na Sibiři.

Agentury píší o desítkách zatčených, pořadatelé akce o více než stovce. Oficiální vyjádření úřadů k sobotním akcím chybí.

Poslední masivní zatýkání zažilo Rusko v březnu na akcích, které svolal opoziční lídr Alexej Navalnyj. Ten pak strávil patnáct dní ve vězení, kladl prý odpor policii. Právě Navalnyj by se měl stát kandidátem Otevřeného Ruska v prezidentských volbách.

Reklama

Doporučované