Hlavní obsah

Rusové zpochybňují důkazy Západu o chemickém útoku v Sýrii. Postavili maketu laboratoře

Šéf protichemických složek ruského vojska, generál Igor Kirillov, označil dosavadní důkazy o chemickém útoku v Dúmě za padělané.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

V laboratoři, kterou prý Rusové objevili v dobytém městě Dúmá, měli najít také součásti chemických zbraní pocházejících ze západní Evropy. Na tiskové konferenci to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Článek

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Rusové v syrském městě Dúmá, které bylo ještě v dubnu v rukou povstalců, zajistili laboratoř na výrobu chemických zbraní. V ní údajně našli součásti chemických zbraní pocházející ze západní Evropy. Maria Zacharovová své tvrzení opřela o prohlášení blíže nejmenovaných „expertů“. Rusové laboratoř údajně objevili po dobytí Dúmy syrskými vládními vojsky.

Zrekonstruovaný model údajné laboratoře ministerstvo dokonce předvedlo na tiskové konferenci. Šéf protichemických složek ruského vojska, generál Igor Kirillov, poté prohlásil dosavadní důkazy o chemickém útoku v Dúmě za padělané. „USA, Británie, Francie a jejich spojenci uvedli mezinárodní společenství v omyl. Spoléhají na vykonstruovaná obvinění, že Sýrie s ruskou pomocí porušuje zákaz chemických zbraní,“ řekl generál Kirillov.

Vyšetřovací tým Organizace pro zákaz chemických zbraní podle něj selhal při zajišťování důkazů. Vzorky chemikálií měli podle Kirillova zfalšovat členové takzvaných „Bílých přileb“, dobrovolnické organizace civilní domobrany.

Po dobytí Dúmy syrskými vládními vojsky přitom vyšetřovatelům sami Rusové nepovolili na místo útoku přístup. Jako důvod uvedli zhoršenou bezpečnost. Podle Spojených států se Rusko chtělo zbavit možných důkazů. Spolu s Evropskou unií z útoku viní syrského diktátora Bašára Asada.

Dúmá je největším městem v oblasti východní Ghúty nedaleko syrské metropole Damašku. Letos na jaře ho po několika letech bojů dobyla vládní vojska Sýrie. V dubnu ho zasáhl chemický útok, při němž zemřelo nejméně 70 lidí. Použití chemických zbraní v Dúmě vyvolalo odvetu v podobě odpálení střel USA, Británie a Francie, což Rusko odsoudilo jako porušení mezinárodního práva.

Reklama

Doporučované