Hlavní obsah

Macron zakončil návštěvu USA, pochvaloval si společný postup v otázce Sýrie a vyzval k užší spolupráci

Foto: Reuters

Emmanuel Macron.

Reklama

Projevem v Kongresu zakončil francouzský prezident Emmanuel Macron svou třídenní návštěvu Spojených států. Francouzský prezident ocenil blízkou spolupráci Paříže a Washingtonu v otázce řešení globálních konfliktů.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středečním projevu v americkém Kongresu vyzdvihl vztah, který mezi oběma zeměmi trvá už od dob druhé světové války. Podle něj by se Spojené státy měly vyvarovat uzavírání se před světem a více spolupracovat s Evropou na globálních problémech. Francouzský prezident zmínil například jadernou dohodu s Íránem. „Naše pozice je jasná, Írán nikdy nesmí mít jadernou zbraň. Ne nyní, ne za pět let, ne za deset let; nikdy. Tato politika by nás ale nikdy neměla dovést k válce na Blízkém východě,“ prohlásil francouzský prezident. Potvrdil také, že Francie od dohody s Íránem neodstoupí.

Írán v minulosti opakovaně pohrozil Spojeným státům vážnými důsledky, pokud se Donald Trump rozhodne od dohody odstoupit. Írán ujednání uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly vedle Francie a USA také Británie, Německo, Čína a Rusko. Jejím účelem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Dohoda má ale časově omezenou platnost a podle Trumpa, stejně jako podle Izraele, nakonec Íránu nezabrání obstarat si jaderné zbraně.

Francouzský prezident ocenil blízkou spolupráci Paříže a Washingtonu pokud jde o Sýrii. Francouzi a Američané se společně s Británií podíleli na úderu na syrská zařízení v odvetě za údajný chemický útok v Dúmě. „Byl to jeden z nejlepších příkladů silného multilateralismu,“ uvedl o společné akci Macron a poděkoval rovněž vojákům za to, že „odvedli velmi dobrou práci”.

Projevem v Kongresu zakončil Macron svou třídenní návštěvu Spojených států. Během svého vystoupení poukazoval na vzájemnou historii obou zemí a zároveň i vtipkoval o podobnosti zdravení se mezi ním a prezidentem Trumpem a Benjaminem Franklinem a filozofem Voltairem.

Reklama

Související témata:

Doporučované