Hlavní obsah

Rychetský se nečekaně ostře opřel do Babiše: Neměl bych, ale musím

Foto: Profimedia.cz

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reklama

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro Českou televizi zkritizoval předsedu vlády Andreje Babiše. O Zemanovi řekl, že podléhá „xenofobním postojům“.

Článek

„Nemůžu být příliš konkrétní, ale budu. Nečekal jsem po listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jako máme dnes, z hlediska její minulosti. To jsem si myslel, že už definitivně skončilo,“ řekl Rychetský v rozhovoru pro Českou televizi na konto premiéra Andreje Babiše, který se dlouhodobě soudí kvůli své údajné spolupráci s StB. Rychetský dodal, že věděl, že polistopadový étos nemůže vydržet na věky, ale současná situace je pro něj zklamáním.

Předseda Ústavního soudu zůstal v rozhovoru kritický i k hlavě státu. Podle jeho slov ho trápí, že Miloš Zeman „už několik let podléhá různým, někdy téměř xenofobním postojům“. Vlastní kandidaturu na prezidenta ale Rychetský odmítl se slovy, že by byl „těžko schopen se podbízet jednoduchými slogany a demagogií“.

Kromě předsedy vlády se Rychetskému nelíbí ani vládní kroky v koronavirové pandemii. Jarní uzavření hranic, které bylo součástí protiepidemických opatření, považuje za protiprávní. Omezení svobody podnikání a pohybu pak za zásah do lidských svobod.

Nouzový stav podle něj otvírá široké možnosti pro různé zásahy a hodí se každému kabinetu. Spravedlnost je v takové době ochromená.

„Nepochybné je, že když jakákoliv vláda přijímá taková někdy i drastická opatření, omezení pohybu a podobně, tak musí velice vážit, do jaké míry jde o zásah do lidských práv a svobod přesahující míru únosnosti. A pokud vláda nedokáže dostatečně srozumitelně a přesvědčivě vysvětlit a odůvodnit takové rozhodnutí, pak se vytváří prostor pro jistou míru nedůvěry vůči takové vládě,“ vysvětlil Rychetský v dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované