Hlavní obsah

Rychlý restart české Fortuna:Ligy pomohl prodeji přenosů do Ruska

Foto: Profimedia.cz

Slávisté Tomáš Holeš a Jan Bořil se radují z gólu v jablonecké síti. Těšit je může i to, že se nejlepší zápasy z české ligy vysílají nyní i v Rusku.

Reklama

Ruská stanice Sila TV si od Pragosportu koupila přenosy ze zbytku probíhající sezony české fotbalové Fortuna:Ligy. Ta byla dosud k vidění zejména na Balkáně a v Polsku.

Článek

V situaci, kdy se nejvyšší česká fotbalová soutěž rozběhla po koronavirové pandemii jako jedna z prvních v Evropě, vzrostla její šance na to, že by zájem o přenosy z ní mohl stoupnout i na zahraničních fotbalových trzích.

„Jisté možnosti tam byly, nakonec se ale většina zájemců rozhodla počkat si už na restart velkých soutěží typu Premier League či Serie A,“ říká Jaroslav Vacek, člen představenstva společnosti Pragosport, která si práva na českou ligu koupila od Ligové fotbalové asociace do roku 2024.

„Nakonec se nám ale podařilo prodat českou ligu jedné ruské televizi. Vysílat bude přinejmenším jeden zápas z každého kola a dohodli jsme se zatím na spolupráci do konce této sezony,“ popisuje Vacek dohodu, kterou uzavřel se stanicí Sila TV.

„Myslím si, že ruský trh může být pro české kluby i hráče velmi zajímavý, takže je přínosné, když ruští diváci nejlepší zápasy z české ligy uvidí,“ dodává Jaroslav Vacek.

V Česku je obchodním partnerem Pragosportu O2 Sport TV, která na placené bázi vysílá celý program ligy, vždy jedno utkání z kola pak do svého programu zařazuje veřejnoprávní ČT Sport. Jak vidno z infoboxu, českou ligu lze vyladit i v dalších evropských zemích.

Kdo vysílá českou Fortuna:Ligu

Česká republika: O2 Sport TV, ČT Sport

Země bývalé Jugoslávie: Arena TV

Rumunsko: Look TV

Polsko: Polsat

Rusko: Sila TV

Německy mluvící země: Sportdigital

Za vysílací práva na českou ligu platí Pragosport Ligové fotbalové asociaci 150 milionů korun ročně. Je pak na něm, kterým televizním stanicím se mu podaří zápasy této soutěže prodat a za kolik. To už je čistě otázka jeho vlastního hospodářského výsledku. Pokud Pragosport od českých i zahraničních televizních stanic zinkasuje víc než 150 milionů korun, je to jeho zisk.

Jaroslav Vacek byl dlouholetým akcionářem a šéfem Pragosportu, začátkem roku 2019 ho prodal společnosti Livesport Invest ovládané miliardářem Martinem Hájkem. Jaroslav Vacek zůstal i poté členem vedení a managementu Pragosportu, tedy společnosti, která na trhu s televizními sportovními přenosy patří mezi nejvýznamnější středoevropské hráče.

Reklama

Související témata:

Doporučované