Hlavní obsah

Rychlý útok při gólových oslavách soupeře? Mýtus, co se šíří mezi hráči na mistrovství, a sudí nevědí proč

Foto: Profimedia.cz

Panama se proti Anglii nakonec prosadila i bez triku s okamžitou rozehrávkou.

Reklama

Pozorní fotbaloví fanoušci si během probíhajícího mistrovství všimli, že některé týmy si při oslavách gólů dávají pozor, aby alespoň jeden hráč zůstal na hrací ploše. Proč to ale týmy dělají?

Článek

Poprvé takto zaujali Portugalci v zápase proti Španělsku, ve kterém Cristiano Ronaldo vyrovnal těsně před koncem na 3:3 a běžel oslavit svůj hattrick za postranní čáru. Ronaldo svým typickým skokem dopadl poblíž reklamních bannerů a jen čekal, až na něj naskáčou všichni spoluhráči.

Tedy až na jednoho. Stoper José Fonte jako jediný zůstal na hrací ploše a radost svých spoluhráčů sledoval asi ze dvou metrů poblíž rohového praporku.

V zápase Anglie s Tuniskem si zase pomyslného černého Petra vytáhl při oslavách vítězné branky Harryho Kanea, která zvedla skóra na 2:1, obránce Kieran Trippier.

„Přehlédl jsem novinku v pravidlech? Proč si týmy dávají pozor, aby alespoň jeden hráč zůstal na hřišti?“ ptal se nejeden pozorný fanoušek poté, co Portugalci zásluhou Cristiana Ronalda otevřeli skóre proti Maroku a Joao Moutinho pro jistotu opět zůstal jako poslední hráč týmu na hřišti a sledoval oslavy zpovzdálí.

Korunu pravidlu, které nikdy nikdo neviděl, nasadila Panama proti Anglii. Fotbalisté ze Střední Ameriky po inkasované brance okamžitě vzali míč a zkusili rozehrát. Egyptský sudí Gehad Grisha ale pokus o okamžité vyrovnání utnul.

V pravidlech FIFA totiž stojí, že všichni hráči musí být při rozehrávce na své půlce. Tým, který nerozehrává, musí být alespoň 9,15 metru (poloměr středového kruhu) od míče. A až po signálu rozhodčího mohou hráči uvést míč do pohybu, navíc hráč, který rozehrává, se může míče dotknout až poté, co se ho dotkne jeden ze spoluhráčů nebo protihráčů.

„Už se mě na to ptali a původně jsem také moc nechápal, proč ti hráči zůstávají na hřišti, tak jsem volal přímo do Ruska, aby mi to vysvětlili,“ říká předseda Pravidlové komise Fotbalové asociace ČR Jiří Kureš. „Každopádně žádná novinka v pravidlech není a zajímavostí je také to, že ani rozhodčí přímo v dějišti turnaje nevědí, proč někteří hráči během oslav zůstali na hřišti, zatímco se ostatní radovali,“ dodává Kureš.

Je otázkou, proč se něco podobného stalo hned ve čtyřech zápasech probíhajícího šampionátu. „Jednotlivým týmům nikdo před turnajem nepředstavil žádnou novinku v pravidlech,“ pokračuje Kureš.

„Myslím, že je to shoda náhod, že ti hráči zůstali na hrací ploše. Tým, jenž inkasuje branku, může rozehrát jen v případě, že se tým, který dá gól, raduje z branky na vlastní polovině,“ vysvětluje na závěr zkušený český rozhodčí Radek Příhoda.

Přesně jako v případě zápasu Gibraltaru proti Makedonii v kategorii U16, když mladí Makedonci slavili branku na své vlastní polovině a sudí umožnil Gibraltaru rychle rozehrát.

Reklama

Doporučované