Hlavní obsah

Ostrá slova šéfa kontrolorů: Dopingová aféra v Rusku pronikla i do fotbalu, FIFA mlčí kvůli penězům z MS

Foto: Profimedia.cz

FIFA před začátkem turnaje tvrdila, že všichni z 23členného ruského kádru byli negativně testováni na doping.

Reklama

Po zimní olympiádě v Soči v roce 2014 otřásl sportovním světem řízený ruský doping, který podle britských médií zasáhl i fotbal.

Článek

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) podle britského deníku Mail on Sunday dlouhodobě kryje dopingové prohřešky ruských fotbalistů. Nové podezření fanoušků z celého světa vyvolaly zejména zveřejněné běžecké výkony ruských fotbalistů na probíhajícím šampionátu.

Rusové během úvodních dvou zápasů nasázeli osm branek a naběhali 233 kilometrů, což je s přehledem nejvíce ze všech týmů na šampionátu. Navíc Rusové většinu naběhaných kilometrů zvládli ve velmi vysoké rychlosti.

FIFA údajně zjistila rozsáhlý dopingový skandál v ruském fotbale už před rokem a půl, ale dosud nepodnikla žádné kroky proti ruskému fotbalovému svazu.

„Už tehdy FIFA věděla o 155 dopingových případech ve fotbale a minimálně 34 z nich by vedení Mezinárodní fotbalové federace mohlo potrestat na základě přímých důkazů,” píše deník Mail on Sunday.

Bývalý šéf světové antidopingové organizace WADA Richard Pound má pro tutlání ruských dopingových prohřešků ve fotbale jednoduché vysvětlení. „V sázce jsou miliardy dolarů, aby turnaj proběhl bez jakéhokoli skandálu,” prohlásil Pound pro Mail on Sunday.

Mezinárodní federace vedená Švýcarem Giannim Infantinem ale před začátkem turnaje uvedla, že nikdo z 23členného kádru neměl s dopingem žádné problémy.

Na druhou stranu z ruské nominace na probíhajícím šampionátu v polovině května vypadl obránce Ruslan Kambolov. Oficiálně kvůli zranění lýtkového svalu. A právě osmadvacetiletý stoper Kazaně měl v roce 2015 pozitivní dopingový test.

Veřejnost se o konkrétním prohřešku Kambolova dozvěděla až během letošního roku. I to je podle britského deníku důkaz o tom, že Rusové dokáží dopingové aféry tamních fotablistů umně tajit a tutlat. Na druhou stranu podle deníku Mail on Sunday věděla FIFA o prohřešku Kambolova už dříve.

Navíc britský deník tvrdí, že obdržel před nedávnem zajímavou informaci. Podle ní se některé další oficiální vzorky Kambolova téměř shodovaly s vzorky jednoho nejmenovaného ruského moderního pětibojaře. Podle současného šéfa WADA Richarda McLarena Rusové téměř jistě v minulosti zaměnili Kambolovovy vzorky s čistými.

Kambolovovo místo zabral na poslední chvíli veterán Sergej Ignaševič, který původně ukončil reprezentační kariéru po EURU 2016. „Ať si udělá každý obrázek, proč Rusové vyměnili jednoho hráče těsně před turnajem,” nechal se slyšet McLaren. Na druhou stranu Kambolov dlouhodobě nepatřil mezi opory ruského národního týmu.

Britský deník Mail on Sunday ale na případu Kambolova ilustruje, jak FIFA dlouhodobě ignorovala zprávy Světové antidopingové organizace WADA o možném dopingu v ruském fotbale. „Minulý rok jsem se setkal se zástupci FIFA a předal jim některé důkazy, ale od té doby se nic nestalo,“ stěžoval si McLaren.

Reakce ale byla jasná. „Pánové Pound a McLaren nemají dostatečné povědomí o konkrétních případech ruského dopingu ve fotbale. FIFA nemá dostatečné důkazy, aby mohla Rusy potrestat,” zní z Mezinárodní fotbalové federace. Ruská strana se k této kauze odmítla vyjádřit.

Spojení ruským státem organizovaného dopingu a ruského fotbalu má dokazovat také osoba místopředsedy ruské vlády Vitalije Mutka.

Bývalý ruský ministr sportu totiž vedle této funkce zastával ještě v minulosti post šéfa ruského fotbalového svazu a na přelomu tisíciletí byl také šéfem fotbalového klubu Zenit Petrohrad. Mutko byl navíc ústřední postavou během organizace probíhajícího turnaje.

Rusové kvůli dopingové kauze nesměli startovat na letošních zimních olympijských hrách pod ruskou vlajkou. Ruští hokejisté tak získali zlaté olympijské medaile jako Olympijští sportovci z Ruska. Na letních hrách v roce 2016 se zase představily jen dvě třetiny kvalifikovaných sportovců.

„Místo antidopingové laboratoře v Soči, která fungovala během olympiády před čtyřmi lety, je nyní restaurace. Navíc tato restaurace má v nabídce drink s názvem Duchess Cocktail. Takto pojmenovala McLarenova zpráva prokázaný ruský dopingový koktejl z olympiády 2014,” odpověděl Pound na otázku, zda berou Rusové boj proti dopingu vážně.

Reklama

Doporučované